Cartoful dulce – un super aliment

Deși auzisem că e foarte sănătos, mi-a luat ceva până să încerc cartoful dulce, însă după ce am făcut acest pas, nu cred că aș mai reveni vreodată la cartofii clasici.

Din punctul meu de vedere, cartoful dulce este un super aliment. De ce spun asta? Simplu: datorită conținutului bogat în nutrienți și a gustului dulceag. Întrucât îmi place extrem de mult acest gust, consider că această legumă îmi stăpânește pofta de dulce într-un mod sănătos. De fapt, văd cartoful dulce ca o combinație inedită între cartof clasic și dovleac. Sau, și mai bine, acesta este un mix inedit între o masă principală și o gustare. Datorită acestor calități, subiective ce-i drept, cartoful dulce se poate transforma și în leguma preferată a micilor pofticioși.

Dar să nu mai lungim vorba cu impresiile mele personale despre această legumă și haideți să descoperim împreună care sunt calitățile cartofului dulce!

Proprietățile cartofului dulce

Cartoful dulce este un aliment bogat în antioxidanți, beta-caroten, vitamina C, complexul de vitamine B, fier și fosfor. Datorită tuturor acestor nutrienți, această legumă contribuie la creșterea imunității, ținând la distanță o gamă largă de boli. Mai mult, cartoful dulce are și numeroase beneficii antiinflamatorii pentru organism.

Totodată, vitamina A din compoziție este ideală pentru menținerea sănătoasă a vederii, iar conținutul ridicat de fibre dietetice ajută la reglarea digestiei. Fiind și o sursă de magneziu, această legumă este ideală împotriva stresului, favorizând calmarea. Magneziul favorizează de asemenea întărirea oaselor.

Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci scade riscul de apariție a cancerului. Cercetările au arătat că 80% dintre proteinele conținute de aceștia încetinesc înmulțirea celulelor canceroase. Mai mult, potasiul din compoziția cartofilor dulci protejează inima, scade tensiunea arterială și reglează bătăile inimii.

Consumul de cartofi are numeroase beneficii și în frumusețe. Astfel, vitamina A protejează împotriva leziunilor produse de soare, în timp ce vitaminele C și E stimulează producția de colagen, conferind strălucire tenului.

Riscurile consumului de cartofi dulci

În ciuda numeroaselor beneficii asupra sănătății, există unele recomandări cu privire la consumul acestei legume. Astfel, nu exagera cu consumul de cartofi dulci, întrucât aceștia sunt bogați în carbohidrați (circa 23 de grame/un cartof mediu), având și un număr mare de calorii (aproximativ 100/carto mediu).

O metodă prin care poți observa că ai exagerat cu consumul acestui aliment este colorarea pielii și a unghiilor în portocaliu.

Potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic cartofii dulci ar trebui evitați de persoanele care au pietre la rinichi, deoarece aceștia conțin un nivel ridicat de oxalați.

După cum observați, această legumă are numeroase beneficii asupra sănătății, indiferent de vârstă. Privind metodele de consum, acestea sunt diverse. Eu îl prefer copt, însă la fel de bine poate fi mâncat și fiert sau în combinație cu alte legume. Totodată, cartoful dulce este ingredientul-vedetă și din numeroase rețete de plăcinte.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut