Cereale, gustări și deserturi: cele mai bune alegeri

Unele produse alimentare vândute în comerț sunt mai puțin bune pentru sănătate decât așa cum credem noi sau așa cum pretinde ambalajul lor. Printre cele mai frecvente, amintim de acele cereale destinate copiilor, biscuiți, brioșe și prăjituri, batoane de cereale și batoane fine, cele crocante, produsele cu „gust de fructe” și deserturi înghețate. Pentru a alege bine un aliment transformat, este important să se verifice atent lista ingredientelor acestuia, tabelul de valori nutritive și valorile nutritive (ex: slab în grăsimi, fără zahăr adăugat, etc.)

Pentru alimentele transformate, mai puțin zaharate

Desertul ar trebui considerat ca un complement al meselor și nu ca pe un privilegiu. Evitați să îl utilizați pentru a recompensa copilul atunci când își termină farfuria principală sau atunci câand se poartă frumos.

Fiți atenți atunci când citiți lista cu ingrediente, deoarece zahărul se poate găsi sub numeroase denumiri: zahăr, sucroză, glucoză/fructoză, sirop de glucoză, miere, zahăr brun, melasă, dextroză, suc de trestie de zahăr și sirop de agave. Două, trei sau chiar patru tipuri de zahăr pot fi prezente în același produs.

Din acest motiv cifra din tabelul de valori nutritive este un mai bun indicator, decât lista de ingrediente pentru a selecționa alimentele mai puțin zaharate. Lista de ingrediente vă va ajuta totodată să detectați prezența substituților zahărului (ex: aspartam, sucraloză, malitol și sorbitol). Evitați-le chiar dacă ajută la reducerea conținutului de zahăr, deoarece obișnuiesc copilul să mănânce alimente zaharate.

Cerealele pentru micul-dejun

Cerealele pentru copii afișează ambalaje colorate care ilustrează adesea personaje sau animații populare cunoscute de copii. Din nefericire, acestea conțin prea puține fibre și mult zahăr adăugat. Unele conțin prea multă sare, ceea ce este nociv pentru sănătate.

Ce trebuie urmărit pe tabelul de valori nutritive?

Cele mai bune alegeri (la o porție de 55 g)
– zahăr: max. 10 g
– sodiu: max. 140 mg
– fibre: min. 6 g
Alegeri bune (la o porție de de 55 g)
– zahăr: max. 15 g
– sodiu: max. 240 mg
– fibre: min. 4 g
 • Alegeți cereale pentru mic dejun pe bază de semințe integrale, tărâțe, nuci sau semințe.
 • Evitați cerealele care conțin coloranți artificiali sau care conțin ciocolată;
 • Transferați cutiile de cereale în cutii neutre (ex: cutii pentru cereale din plastic) pentru a le conserva. Acest lucru îl va obișnui pe copil să nu insiste asupra aspectelor atractive ale cutiei.
 • Cum copiilor le place să facă rețete pentru micul dejun, dați-i posibilitatea celui mic de a amesteca cerealele preferate cu cereale mai hrănitoare. Astfel, acesta se va obișnui încet-încet să mănânce cereale mai nutritive.
 • Oferiți-i un exemplu mâncând chiar voi cereale hrănitoare și spuneți-i copilului cât de mult vă plac.

Risc de înec

Până la 4 ani, pentru a preveni riscurile de înec, evitați să dați copilului alimente mici, dure, rotunde, precum arahidele, nucile, semințele tari, struguri seci, struguri întregi proaspeți sau unt de arahide crocant.

Cerealele calde

Multe din cerealele calde vândute pe piață sunt cereale instantanee și aromatizate (arțar, căpșuni, etc.) în care fabricanții au adăugat îndulcitori (ex: zahăr, sucraloză, etc). acestea sunt în general prea dulci sau prea sărate. Costă de asemenea și foarte scump.

La ce trebuie să ne uităm în tabelul nutritiv?

Cele mai bune alegeri (la porția de 40 g de cereale seci)
– zahăr: niciun zahăr sau substitut al acestuia adăugat
– sodiu: max. 140 mg
– fibre: min. 4 g
Alegeri bune (la porția de 40 g de cereale seci)
– zahăr: max. 8 g
– sodiu: max. 240 mg
– fibre: min. 2 g
 • Alegeți cerealele calde naturale și nezaharate compuse din semințe integrale sau din fulgi, precum fulgi de ovăz. Puteți crește cantitatea de fibre adăugând o lingură de tărâțe netratate, de cereale din tărâțe sau din semințe de in.
 • Evitați-le pe cele care conțin firimituri de biscuiți, de ciocolată, „ouă de dinozaur” și alte zaharuri, deoarece sunt dulciuri inutile.
 • Preparați-vă voi înșivă rețete de terciuri instantanee.

Fulgii de ovăz, nu doar pentru micul dejun

Este posibilă încorporarea fulgilor de ovăz altor rețete precum biscuiților sau brioșelor. Fulgii de ovăz mărunțiți la robot pot înlocui pâna la 1/3 din rețetele de prăjituri. Acest lucru permite creșterea cantității de fibre, de vitamine și de minerale.

Batoanele de cereale și batoanele fine

Batoanele de cereale și batoanele fine sunt adesea considerate ca și gustări „sănătoase”. Ori este departe de a fi cazul.

La ce să ne uităm în tabelul de valori nutritive?

Cele mai bune alegeri (la porția de 30 g)
– zahăr: max. 6 g și niciun substitut al acestuia
– grăsimi saturate: max. 1 g
– fibre: min. 2 g
Alegeri bune (la porția de  de 30 g)
– zahăr: max. 10 g și niciun substitut al acestuia
– grăsimi saturate: max. 1 g
– fibre: min. 2 g
 • Alegeți batoanele care conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare care sunt compuse din făină din semințe integrale, cereale integrale sau semințe integrale, fructe uscate, nuci sau semințe, unt de nuci sau de semințe, etc.
 • Evitați batoanele care sunt învelite în ciocolată sau care conțin bucățele de ciocolată, de caramel, de bezele, de nuga, etc.

Atenție la carii!

Dat fiind conținutul acestora de zaharuri și textura acestora, batoanele de cereale, batoanele fine și fructele transformate sunt alimente care pot cauza carii dentare. Pentru a le evita, puteți clăti gura copilului cu apă sau să îi dați o bucată de brânză tare după ce a mâncat aceste alimente. Cea mai bună soluție rămâne fără doar și poate perierea dinților.

Brioșele și prăjiturile

Brioșele vândute pe piață se apropie mai mult de prăjituri decât de tradiționala brioșă. Chiar dacă acestea conțin fibre sau fructe proaspete, nu constituie chiar cea mai sănătoasă alegere.

La ce să ne uităm în tabelul valorilor nutritive?

Alegeri bune (la porția de 70 g)
– zahăr: max. 15 g
– lipide: max. 10 g
– grăsimi saturate: max. 2 g
– fibre: min. 2 g
 • Gătiți voi înșivă prăjituri și brioșe pe cât posibil.
 • Oferiți mai degrabă brioșe și prăjituri sănătoase copilului. Astfel, asemeni oricărui alt aliment, se va obișnui cu gustul.
 • Dacă optați pentru brioșe din comerț, optați pentru cele micuțe.

Biscuiții

Majoritatea biscuiților comerciali sunt grași și adesea prea zaharați. rețetele făcute în casă rămân așadar cea mai bună alegere.

La ce să ne uităm în tabelul valorilor nutritive?

Alegeri bune (la porția de 30- 40 g)
– zahăr: max. 10 g
– grăsimi saturate: max. 2 g
 • Alegeți-i pe cei care conțin făină sau cereale integrale, fructe (proaspete sau uscate), nuci sau semințe.
 • Evitați produsele ale căror prim ingredient este zahărul și pe cele care conțin făină sau cereale rafinate.
 • Optați pentru preparate pe bază de fructe proaspete sau legume proaspete (biscuiți cu morcov, plăcintă cu mere)

Crackerși

Delicioși de crocanți, crackerșii sunt adesea foarte apreciați atât de cei mici cât și de cei mari. Din nefericire, mulți dintre aceștia conțin o mare cantitate de grăsimi și sare.

La ce să ne uităm în tabelul valorilor nutritive?

Alegeri bune (la porția de 20 g)
– făina din semințe integrale să fie printre primele 2 ingrediente
– sodiu: max. 140 mg
– lipide: max. 3 g
 • Optați pentru crackerși care conțin în mod ideal la începutul listei de ingrediente făina de grâu integral sau cerealele integrale.
 • Alegeți varietățile reduse în sodiu.

Fructele transformate

Există pe piață o multitudine de fructe transformate care sunt prezentate sub formă de compoturi, de fructe uscate, de batoane, de fructe în conservă, etc. adesea prea zaharate și puțin sățioase, sunt de asemenea și foarte sărace în fibre sau în apă precum adevăratele fructe.

La ce să ne uităm în tabelul valorilor nutritive?

Cea mai bună alegere: fără zaharuri adăugate.

 • Optați pentru fuctele adevărate, care constituie excelente deserturi sau gustări.
 • Alegeți fructele transformate în compot, în conservă în suc propriu sau în apă, dar fără îndulcitori sau varianta lor uscată.
 • Limitați batoanele de fructe, căci chiar dacă sunt pe bază de pastă de fructe și de concentrați de suc de fructe, au o cantitate mare de zahăr și afectează dinții.
 • Evitați produsele cu „gust de fructe”, care din păcate nu conțin nici o urmă de fruct, chiar dacă ambalajul sugerează altceva din cauza marketingului.
 • Limitați consumul de piureuri și compoturi la punguță. Chiar dacă pot părea o alegere bună, nu favorizează masticația, conțin puține sau deloc fibre și sunt mai zaharate decât un fruct proaspăt, conținând suc de fructe concentrat. Optați mai degrabă pentru piureurile și compoturile făcute acasă care sunt mult mai economice și care permit varierea texturilor.
 • Evitați fructele în conservă cu sirop, fructele învelite în ciocolată sau iaurturile și înghețatele din comerț.

Deserturile înghețate

Deserturile înghețate sunt bucuria celor mici și a celor mari. Totodată, lista ingredientelor a unora dintre aceste produse este uneori foarte lungă. Alegeți produse ale căror listă este cea mai scurtă posibil. Pentru a face parte dintr-o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată, este preferabil să oferiți mici cantități copiilor și ocazional.

La ce trebuie să ne uităm în tabelul valorilor nutritive?

Alegeri bune – creme, iaurturi și înghețate (pe porția de 125 ml)
– zahăr: max. 12 g
– calorii: max. 130
Alegeri bune – Sorbeturi (pe porția de 125 ml)
– primul ingredient sau al doilea dacă primul este apa, trebuie să fie fructele sau piureul de fructe.
 • Optați pentru deserturi înghețate care conțin ingrediente naturale (lapte, cremă) și ale căror listă este foarte scurtă.
 • Optați pentru iaurturi înghețate, deoarece sunt mai slabe în grăsimi decât înghețata.
 • Preferați deserturile înghețate în care nu au fost adăugate bucăți de biscuite, de pastă de biscuiți sau firimituri de ciocolată.
 • Pentru ameliorarea valorii nutritive a desertului înghețat, adăugați garnituri sănătoase (ex: fructe proaspete, congelate sau în conservă, cereale puțin zaharate)
 • Supravegheați cantitatea de zahăr din sorbeturi, adesea mai ridicată decât cea a înghețatelor.
 • Evitați deserturile înghețate conținând îndulcitori (aspartam, sucraloză, sorbitol, etc.)

Atenție la sorbitol

Sorbitolul este un substitut al zahărului ce poate cauza diaree. Cum copiii sunt mai sensibili decât adulții, evitați produsele care îl conțin. Femeile însărcinate sau cele care alăptează pot fi de asemenea foarte ușor incomodate de sorbitol.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut