Consumul de nuci și beneficiile sănătoase ale acestora

Consumul de nuci are numeroase beneficii, indiferent de vârstă, acestea fiind bogate în nutrienți necesari dezvoltării optime a organismului.

Mai jos vom detalia toate aceste beneficii și vom încerca să determinăm dacă introducerea nucilor în alimentația bebelușilor reprezintă un risc.

Avantajele consumului de nuci pentru copii și părinți

Nucile conțin acid alfa-linolenic, un tip de acid Omega 3. Acest conținut bogat este ideal pentru sănătatea inimii, întrucât acizii grași Omega 3 determină scăderea nivelului de colesterol, reducerea inflamației și îmbunătățirea fluxului sangvin prin artere. Conținutul de acizi grași Omega 3 nu stimulează doar sănătatea inimii, ci și a creierului și a sistemului nervos. Iată mai multe alimente ideale pentru funcționarea sănătoasă a creierului.

Consumul de nuci ne oferă o sursă excelentă de minerale: calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, potasiu. Fiecare dintre aceste componente joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea sănătății organismului. De exemplu, calciul și magneziul reprezintă elemente de bază în dezvoltarea și întărirea oaselor, în timp ce fierul este responsabil pentru producerea hemoglobinei. Potasiul este o mai bună alternativă electrolitică la sodiu, în timp ce fosforul stimulează digestia, formarea de proteine, repararea celulelor și ajută reacțiile biochimice care au loc în organism.

Nucile sunt bogate și în vitamine: vitamina C, tiamină, niacină, acid folic, vitaminele E, K și A. Fiecare dintre acestea contribuie la funcționarea sănătoasă a organismului. De exemplu, vitamina C stimulează creșterea imunității, tiamina ajută la transformarea zaharurilor în energie, iar niacina este responsabilă de peste 50 de activități metabolice în organism. Vitamina E acționează ca un antioxidant, neutralizând moleculele instabile care pot distruge celulele ADN-ului.

Nucile conțin melatonină, un hormon inductor al somnului, care ajută la reglementarea intervalului de somn. Deci dacă cel mic are probleme cu somnul, consumul de nuci poate fi un „tratament” natural pentru acestea, ajutându-l pe copil să se bucure de un somn sănătos.

Nucile ajută la menținerea unei greutăți adecvate. În prezent, problema supraponderalității și a obezității este des întâlnită în rândul copiilor. Acest risc poate fi redus prin introducerea nucilor în alimentația copiilor și consumul regulat al acestora. Potrivit studiilor realizate în acest sens, nucile sunt ideale nu doar pentru prevenirea creșterii în greutate, ci și pentru reducerea greutății. Așadar,  dragi mămici, nu încercați să le ocoliți!

Nucile sunt ideal de consumat în timpul sarcinii. Potrivit cercetătorilor, o dietă bogată în acizi grași a mămicilor reduc șansele copilului de a dezvolta alergii alimentare.

Alte beneficii ale consumului de nuci: combaterea stresului, reducerea riscului apariției cancerului la sân, prevenirea cancerului pancreatic, păstrarea demenței la distanță, stimularea calității spermei și a sănătății și strălucirii pielii.

Sugestii alimentare privind consumul de nuci

Nucile consumate simple pot constitui oricând o gustare pe cinste, însă ele pot fi consumate și în diverse combinații:

  • Amestecați-le cu fructe proaspete sau uscate;
  • Adăugați-le în salate, iaurt, cereale pentru micul dejun sau fulgi de ovăz;
  • Nucile sunt nemaipomenite și amestecate cu orez, quinoa sau paste făinoase din grâu integral;
  • Acestea sunt ideal de pus și în diverse deserturi, cum ar fi clătite sau vafe.

Recomandări privind consumul de nuci

Nu este recomandat să oferiți nuci copiilor mai mici de 1 an, întrucât există riscul ca cel mic să dezvolte o alergie în acest sens. Unii pediatri extind această perioadă de evitat nucile până la 2 ani – 2 ani și jumătate.

Dacă în familie (atât din partea mamei, cât și din partea tatălui) se cunoaște vreun caz de alergie, atunci atenția trebuie să fie sporită în acest sens. Cel mai bine ar fi, înainte să oferiți nuci copilului, să cereți sfatul medicului pediatru. Mai mult, tot acesta, cu câteva teste simple de sânge, va determina dacă piticul tău este alergic sau nu la vreun aliment.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut