Pepenele galben – prietenul întregii familii

Pepenele galben, alături de cel verde, reprezintă fără doar și poate cel  mai natural și sănătos deliciu al verii. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de cantalup, aparținând familiei curcubitaceelor, alături de castraveți, dovleci sau pepenii roșii.

Există mai multe tipuri de pepene galben, în diverse dimensiuni, culori sau arome. Cred că ați observat că unii sunt mai făinoși, înecăcioși, alții mai „alunecoși” și extrem de dulci, unii mai portocalii, alții de un galben-pal.

Indiferent de aceste caracteristici, pepenele galben reprezintă o gustare răcoritoare și plină de savoare, având o mulțime de beneficii asupra sănătății copiilor și nu numai:

  • Textura moale a acestuia îl face să fie potrivit chiar și în alimentația bebelușilor de 8-10 luni. În principiu, pepenele galben este sănătos pentru cei mic, însă îți recomandăm să fii atentă, întrucât acesta se încadrează în lista alimentelor cu un grad ridicat de alergeni. Astfel, dacă te-ai confruntat cu această problemă în familie, cel mai bine ar fi să ții copilul departe de acest fruct, oricât de sănătos ar fi el.
  • Datorită conținutului ridicat de apă, pepenele galben este ideal pentru zilele călduroase de vară. Indiferent de vârstă, acesta constituie o metodă excelentă de hidratare.
  • Pepenele galben conține zeaxantină. Această substanță joacă un rol important privind protecția împotriva radiațiilor ultraviolete, atât în cazul copiil, cât și al adulților. Mai mult, zeaxantină este utilă chiar și bunicilor, fiind benefică privind afecțiunile de tipul degenerescenței maculare.
  • Pepenele galben este o sursă bogată de vitamina C. Astfel, acesta prezintă o mulțime de avantaje pentru creșterea și repararea țesuturilor din corp. De asemenea, aceasta ajută la obținerea colagenului, o proteină importantă, utilă în construirea țesuturilor pielii, tendoanelor, ligamentelor și vaselor de sânge.
  • Pepenele galben conține colină. Acesta este un nutrient important care ajută corpul în multiple moduri: privind somnul, mișcările musculare, procesul de învățare sau memoria. Colina este de asemenea necesară în menținerea structurii membranelor celulare, ajută transmiterea impulsurilor nervoase, ușurează absorbția grăsimilor și reduce inflamația.
  • Pe lângă cele menționate, pepenele galben conține cantități însemnate de vitamina A, tiamină, niacină, potasiu și acid folic, toate acestea având un rol definitoriu în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor.
  • Pepenele este o sursă nemaipomenită de antioxidanți. Așadar, dacă mizezi pe o dietă bogată în antioxidanți, vei avea siguranța unui organism sănătos.

Consumul de pepene galben te va proteja și împotriva unor boli, precum astmul sau cancerul, conținutul ridicat de beta-caroten protejând organismul în acest sens.

Dacă ești genul care își face diverse măști acasă, atunci poți încerca și această mască de păr: combină jumătate de banană, cu jumătate de avocado și cu o cantitate mică de pepene galben. Amestecă aceste fructe cu câteva linguri de iaurt simplu. Aplică amestecul obținut pe păr și lasă-l să acționeze timp de 10-15 minute, după care clătește-l bine. Efectul va fi un păr strălucitor, hidratat și extrem de ușor de aranjat.

După cum vedeți, datorită diversității de beneficii oferite, pepenele galben se transformă într-un prieten de nădejde pentru întreaga familie.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut