Moduri simple în care să consolidezi inteligența emoțională a copilului

În calitate de părinți, avem responsabilitatea de a încuraja copilul să-și dezvolte inteligența. Aceasta presupune, bineînțeles, inteligența academică – însă nu este singurul tip de inteligență care contează, inteligența emoțională fiind de asemenea importantă.

Aceasta este definită ca abilitatea unei persoane de a exprima și de a gestiona sentimentele în mod corespunzător, respectând totodată sentimentele celorlalți. Reprezintă, de fapt, un set de abilități pe care copiii le pot învăța la orice vârstă.

Beneficiile inteligenței emoționale

În ultimele câteva decenii, studiile au constatat că inteligența emoțională oferă o varietate de beneficii care vor servi copilului pe tot parcursul vieții sale. Iată doar câteva dintre modalitățile în care inteligența emoțională este un avantaj:

 • EQ-ul rdicat este asociat cu IQ-ul ridicat. Copiii cu niveluri mai ridicate de inteligență emoțională au rezultate mai bune la testele standardizate. De asemenea, au tendința de a avea note mai mari.
 • Relații mai bune. Abilitățile de inteligență emoțională ajută copiii să gestioneze conflictele și să dezvolte prietenii mai profunde. Adulții cu niveluri ridicate de inteligență emoțională raportează, de asemenea, relații mai bune în viața personală și profesională.
 • EQ ridicat pentru copii este asociat cu un succes mai mare în timpul maturității. Un studiu de 19 ani, publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, a constatat că abilitățile sociale și emoționale ale copilului în grădiniță pot prezice succesul pe tot parcursul vieții. Copiii care au reușit să împărtășească, să coopereze și să urmeze instrucțiuni la vârsta de 5 ani, au avut mai multe șanse să obțină diplome de colegiu și să înceapă să lucreze full-time până la vârsta de 25 de ani.
 • Îmbunătățirea sănătății mintale. Persoanele cu niveluri mai ridicate de inteligență emoțională sunt mai puțin susceptibile de a suferi depresii și alte boli mintale.

Beneficiile inteligenței emoționale au sens. Un copil care se poate calma de unul singur, atunci cand se simte supărat, are mai multe șanse să se descurce bine în circumstanțe dificile. Iar un copil care își poate exprima emoțiile într-un mod sănătos, poate susține relații mai sănătoase decât un copil care țipă sau spune lucruri răutăcioase atunci când e supărat.

Vestea bună este că toți copiii au capacitatea de a învăța abilități asociate inteligenței emoționale. Ei au nevoie doar de adulți care să îi ajute.

Iată cum poți contribui la dezvoltarea inteligenței emoționale a propriului copil!

 • Învață copilul să ia o pauză

Prin propria natură, copiii sunt extrem de impulsivi. Odată ce această caracteristică nu este controlată, cel mai probabil copiii se vor transforma în adulți impulsivi. Impulsivitatea subminează inteligența emoțională, așa că este recomandat să îi învățăm pe copii să se oprească și să se gândească la modul în care se simt, înainte de a acționa.

Explicați copiilor importanța alocării a cinci secunde pentru a se gândi, înainte de a răspunde la orice, cu excepția cazului în care este o urgență.

 • Încurajează conversația

Faceți un obicei din a avea conversații semnificative cu întreaga familie zilnic. Spre exemplu, după cină, asigurați-vă că fiecare membru dispune de 15 minute, timp în care să vă ascultați reciproc, să vă oferiți sfaturi și să împărtășiți lucruri importante.

 • Acceptă și încurajează emoțiile copilului

Nu există sentimente corecte sau greșite. Ele pur și simplu există și toată lumea are dreptul să cunoască varietatea acestora, indiferent de vârstă. Chiar și copilul tău. Astfel, este recomandat să puneți întrebări ajutătoare copiilor, să numiți sentimentele, astfel încât fiecare copil să poată fi capabil să exprime ceea ce simte.

Totodată, nu minimizați și nu tratați superficial ceea ce copilul simte, deoarece sentimentele sale sunt reale și autentice.

 • Ajută copilul să-și descopere sentimentele

Copiii de toate vârstele se pot chinui destul de mult pentru a exprima în cuvinte emoțiile pe care le întâmpină. Astfel, este recomandat să ajuți copilul, sugerându-i ceea ce ar putea simți, dar fără să spui direct acest lucru. Spre exemplu: „Dacă cel mai bun prieten al meu nu ar vorbi cu mine, m-aș simți probabil abandonat sau nedorit … așa este?” Totodată, ai putea să-ți împărtășești sentimentele dacă ai trecut printr-o situație similară, încurajând astfel copilul să se deschidă și să-ți încredințeze propriile sentimente.

 • Modelează inteligența emoțională în fața copilului

Un aspect important al predării inteligenței emoționale copiilor, este modelarea acesteia pe măsură ce experimentați o varietate de sentimente, în viața de zi cu zi.

Copiii își urmăresc îndeaproape părinții și își însușesc deopotrivă abilitățile pozitive și negative, pe baza a ceea ce observă. Astfel, nu ezita să împărtășești cu copilul varietatea de emoții cu care te-ai confruntat într-o zi, și modul pozitiv în care ai gestionat situațiile aferente.

 • Învață copilul să empatizeze

Conversațiile față-n față cu copilul, despre emoțiile altor persoane, reprezintă o metodă excelentă pentru construirea unei baze, pentru dezvoltarea empatiei, aceasta jucând un rol important în consolidarea inteligenței emoționale. Astfel, când copilul aduce în discuție întâmplări de la școală, în care protagoniștii sunt colegii săi, roagă-l să-și imagineze cum ar fi procedat dacă se afla în locul acelei persoane.

De asemenea, dacă aduci în discuție o întâmplare despre o persoană pe care copilul o cunoaște, nu ezita să arăți empatie față de aceasta.

 • Setează limite pentru comportament, nu pentru emoții

Oferă copilului limite care să îl îndrume în timp ce experimentează emoțiile și face cunoștință cu acestea. Nu spune niciodată cum ar trebui sau nu ar trebui să se simtă, ci dacă se comportă corespunzător sau nu.

De asemenea, încearcă să separi comportamentele copilului de copilul însuși. Astfel, nu ezita să îi arăți acestuia că îl iubești, independent de comportamentul său bun sau mai puțin bun, situație în care trebuie să mai lucrați la manifestarea emoțiilor.

 • Apreciază momentele în care copilul gestionează adecvat emoțiile

Creșterea unui copil inteligent emoțional este un proces lent și constant, deci este important să recunoașteți și să celebrați progresul. Spre exemplu: „Îmi place modul în care nu te-ai frustrat când fratele tău a continuat să intervină în jocul tău. Am observat că ți-ai păstrat calmul și ai găsit o activitate amuzantă și pentru el. A fost o metodă foarte bună de acțiune. Cum te simți acum?”

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut