Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român, considerat unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare, este situat în zona Piața Victoriei,  pe Șoseaua Kiseleff nr.3. Clădirea care găzduiește actualul muzeu a fost construită în perioada 1912-1941, după planurile arhitectului N. Ghica-Budești.

Evoluția Muzeului Național al Țăranului Român

De-a lungul timpului, muzeul a activat sub mai multe denumiri: în 1953 se numea Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Partidului, iar de la 5 februarie 1990 a fost redenumit Muzeul Țăranului Român.

Fiind un urmaș al  Muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială înființat la 1 octombrie 1906, Muzeul Național al Țăranului Român era cunoscut la acea vreme ca Muzeul de Etnografie și Artă Națională. În anul 1912 și-a schimbat denumirea în Muzeul de Artă Națională, ulterior devenind Muzeul de Artă Populară al Republicii. În 1978, muzeul s-a unit cu Muzeul Satului sub denumirea de Muzeul Satului și de Artă Populară.

Actualul muzeu a devenit cunoscut datorită colecțiilor de peste 100 000 de obiecte. Acesta a fost fondat de către Horia Bernea, la 5 februarie 1990. Din acel moment, sediul muzeului este o clădire în stil neo-românesc, declarată monument istoric.  Această construcție datează din anul 1941 și este dispusă în forma incintelor de tip monastic, invocând stilul tradițional brâncovenesc. Zidăria aparentă din cărămidă roșie, arcadele și elementele traforate, foișorul specific clopotnițelor vechilor mănăstiri, conferă clădirii splendoarea unei veritabile fortărețe a artei.

Datorită specificității muzeografice, în anul 1996, muzeul este decorat cu Premiul „Muzeul European al Anului”, acordat de Forumul Muzeului European.

De ce să vizitezi MNȚR

Piesele existente în cadrul acestui muzeu expun viața țăranului român în adevărata sa splendoare. Toate obiectele prezente – colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarțe – introduc vizitatorul într-un univers aparte, definit prin simplitatea și originalitatea românului de altădată. Pe lângă acestea, în curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montată o biserică din lemn, monument istoric care datează din secolul al XVIII-lea.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut