Muzeul Național de Geologie

Clădirea în care se află azi Muzeul Național de Geologie este declarată monument de arhitectură, adăpostind în trecut Institutul Geologic. Construcția este o reprezentare a stilului brâncovenesc, fiind ridicată la începutul secolului al XX-lea, după proiectele celebrului arhitect Victor Ștefănescu. În acest sens, în 1906, Carol I a semnat decretul regal de înființare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. 

Înființarea Muzeului Național de Geologie

În urmă cu un secol, pe lângă activitatea de cercetare prestată aici, în clădire exista și un muzeu în fază incipientă, organizat în sala „Colecțiuni” de la parter. În cadrul acestui muzeu, puteau fi admirate de public diverse colecții de roci și minerale.

Iuliu Moisil, bibliotecar al Institului, a fost primul custode al colecțiilor, acestuia urmându-i în funcție tineri geologi ai vremii: St. Cantuniari, V. Papiu, Al. Codarcea, Gh. Murgeanu, Gr. Raileanu. Schimbările suferite de Institutul de Geologie de-a lungul timpului au afectat și muzeul. Astfel, în anul 1964, custodele Al. Semaka devine un susținător activ al plasării colecțiilor într-un muzeu național. Această decizie a presupus activități precum schimburi cu alte institute de profil din străinătate pentru completarea fondului existent și reorganizarea pe tematici.

Tentativa de organizare a muzeului a fost întreruptă de bombardamente și cutremure, mai ales de cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, acest lucru determinând mutarea temporară a colecțiilor într-o altă clădire.

Lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii, demarate abia în anul 1983, vizau construirea unui spațiu care să păstreze stilul inițial, precum și ideea de muzeu, de colecții deschise, accesibile unui public larg. Redecorarea clădirii a fost realizată întocmai, având ca punct de referință fotografiile de epocă existente. Excepție a făcut sala Bibliotecii care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălțime) și o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu.

Muzeul Geologic s-a bucurat de deschiderea oficială abia în aprilie 1990.

Muzeul Național de Geologie în prezent

În prezent, muzeul funcționează ca o secție a Institutului Geologic al României, majoritatea oamenilor care lucrează aici fiind de profesie geologi.

Acest muzeu cu siguranță va reprezenta o sursă de interes pentru orice prichindel curios. Prin conceptul său unic, muzeul ilustrează toate ramurile geonomice: de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut