Nașterea: ce este epiziotomia?

Deloc lipsite de durere, nașterile naturale presupun uneori intervenții suplimentare pentru a ajuta viitoarele mămici să își aducă pruncul pe lume. Epiziotomia este o practică frecvent întâlnită, însă ce presupune aceasta și când este necesară, ne spun informațiile ce urmează!

Epiziotomia este o incizie de circa 2,5-5 cm lungime care se face la baza vaginului pentru a crește deschiderea vaginului și astfel să se ușureze trecerea bebelușului în momentul nașterii. În timpul acestei intervenții, medicul anesteziază regiunea cu ajutorul unei injecții locale înainte de a face incizia. După naștere, incizia este închisă cu ajutorul punctelor de sutură. Până în prezent, niciun studiu nu a demonstrat necesitatea epiziotomiei de rutină.

Conform Societății de obstreticieni din Canada, epiziotomia nu ar trebui să fie practicată decât în cazurile în care este necesară.

Această intervenție presupune următoarele caracteristici:

  • Dureri și umflături în locul în care a fost făcută incizia.
  • Risc de infectare.
  • Risc de pierdere masivă de sânge.
  • Risc crescut de rupere profundă a perineului.
  • Risc scăzut de dureri în timpul actului sexual pe termen lung.

Discutați cu medicul înainte de naștere pentru a determina circumstanțele în care acesta ar putea recurge la epiziotomie.

Prevenirea rupturilor de perineu

Măsuri simple pot fi puse în aplicare pentru a diminua riscurile de rupturi ale perineului:

  • Împingerea din poziția pe spate sau pe o parte.
  • Asistenta poate aplica o compresă caldă pe perineu și să aplice o presiune pentru a susține perineul în timpul perioadei de împingere.
  • Dacă este posibil, să respirați între fiecare împingere pentru a favoriza ieșirea mai graduală și mai lentă a bebelușului.

Masajul perineului este eficient?

Masajul perineului constă în întinderea manuală a mușchilor vaginului. Acesta permite creșterea circulației sangvine în perineu, determinând ameliorarea elasticității țesuturilor. Conform studiilor realizate pe acest subiect, masajul perineului realizat în săptămânile dinaintea nașterii diminuează riscurile de rănire care necesită puncte de sutură și reduc astfel riscurile de a suferi o epiziotomie. Acest efect ar fi totodată prea modest și s-ar limita doar la femeile care nasc primul lor bebeluș.

Puteți realiza acest masaj chiar voi-însevă sau i-o puteți cere partenerului. După ce ați aplicat un lubrifiant pe degete, este suficient să le introduceți ușor în vagin apoi să îl masați ușor spre în jos, făcând o mișcare în formă de U. Unii experți sugerează practicarea masajului perineului în toate zilele începând cu săptămâna a 36-a de sarcină, în timp ce alții cred că o dată sau de două ori pe săptămână înainte de naștere este suficient. Masajul perineului poate fi realizat și în timpul nașterii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut