Nu te sfii să-i ceri scuze copilului! Acest gest nu-ți scade nicidecum autoritatea de părinte

Există numeroși părinți care insistă ca cei mici să-și ceară scuze în fața fratelui, a unui coleg sau a unui prieten, aceste insistențe însemnând chiar obligarea copilului să facă acest gest. Dar nu ar trebui oare ca scuzele să fie sincere? Sau insistăm atât pentru că știm că așa se cuvine?

Totuși, în ciuda insistențelor noastre ca propriul copil să-și ceară scuze pentru că „așa e frumos”, atunci când ajungem noi în situația de a-i spune copilului „îmi pare rău”, ne simțim ciudat să facem acest gest și parcă cineva ne încâlcește limba și ne încețoșează gândurile și preferăm să nu mai spunem nimic…

Este posibil ca, acum, în mintea voastră să încolțească numeroase motive pentru care copilul nu ar merita scuze: dacă-mi scade autoritatea de părinte? Dacă devin vulnerabil în fața copilului? Copiii sunt mici… cum să admit eu, ca adult, că am greșit în fața unui pici?

Ei bine, toate aceste motive sunt puerile și deloc întemeiate. Ba mai mult, acest comportament este interpretat de copii.

Iată ce învață un copil, atunci când un părinte evită să-i ceară scuze:

 • Scuzele reflectă faptul că ai facut ceva rău și că ești o persoană rea. Este vorba și despre un sentiment de rușine care apare.
 • Este ok să deteriorezi o relație și să nu admiți că e vina ta și să nu încerci să o repari.
 • Scuzele te înjosesc, te determină să-ți pierzi statusul.
 • În cazul în care insiști ca cel mic să-și ceară scuze, dar tu nu aplici obiceiul, acesta nu o va face decât forțat. Nu va învăța niciodată ce sunt acelea „scuze sincere”.

Este important de reținut că scuzele înseamnă de fapt să nu fim lași, să avem puterea să ne recunoaștem greșelile (pentru că toți suntem oameni, indiferent de status, vârstă, etc.) și să facem ce ne stă în putință ca să le îndreptăm. Astfel, dacă ești genul de părinte care nu se teme să-și exprime sentimentele în fața copilului, să recunoască faptul că a greșit și să-și ceară scuze atunci când e cazul, uite ce lecții importante îl înveți pe copil!

Ce învață copiii din scuzele sincere ale părinților

 • Fiecare poate greși uneori, așa că e important să recunoaștem și să încercăm să îmbunătățim lucrurile.
 • Orice persoană poate răni o alta la un moment dat, așa că este important să recunoaște și să încercăm să compensăm cumva răul făcut.
 • Când îți ceri scuze sincer, ajuți persoana din fața ta să se simtă mai bine și să nu aibă resentimente față de tine.
 • E ok să-ți ceri scuze când ești pregătit să faci asta. Un astfel de gest ajută pe toată lumea să se simtă mai bine.

Atunci când oferim scuze copiilor

 • Scuzele trebuie adresate ori de câte ori este cazul. De la „Ups, scuze că te întrerup în timp ce citești!”, până la „Îmi pare rău că am țipat aseară, eram stresată de la muncă. Promit că o să lucrez ca asta nu se mai întâmple.” sau „Îmi pare rău că nu am avut timp să te ascult aseară… acum sunt liberă. Ce-ar fi să discutăm?”
 • Descrie ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să îi explici copilului motivele pentru care ai reacționat într-un anumit mod și că vei încerca să-ți controlezi mai bine emoțiile. Totuși, este recomandat să nu exagerezi cu explicațiile și să eviți să transformi părerea de rău pe care o exprimi în fața copilului, într-o avalanșă de scuze care să-ți susțină comportamentul nepotrivit.
 • Faci ce faci și pasezi vina la copil. E situația aia în care îți ceri scuze, iar apoi spui „Bine că și tu m-ai provocat. Dacă nu țipai, nici eu nu mai țipam, dar așa m-ai scos din pepeni”. O așa explicație nu-și are rostul. Tu ești părintele, tu ești modelul, e treaba ta să-ți controlezi emoțiile și ieșirile. Acum că s-a-ntâmplat, cere-ți scuze, dar fă-o în așa fel încât nu copilul să sfârșească cel vinovat.
 • Încearcă să compensezi cumva greșeala. Spre exemplu, țipi la copil și în secunda următoare îți dai seama că ai greșit. Nu mai amâna momentul, adoptă un ton calm, spune că îți pare rău și explică-i celui mic ce voiai de fapt să-i spui: clar, calm și fără țipete. În funcție de situație, este important să găsim o metodă de a îndrepta greșeala.
 • Nu te aștepta ca scuzele sincere să șteargă supărarea de pe chip a copilului. Chiar dacă ai spus un sincer „îmi pare rău” și ai făcut tot ce ai putut să îndrepți lucrurile, nu trebuie să ai pretenția ca cel mic să te ierte pe loc. Nu îl forța. Acest lucru se va întâmpla atunci când copilul se va simți pregătit să se reconecteze emoțional cu tine. Tu ai făcut tot ce-ai putut, i-ai oferit un exemplu bun în privința scuzelor, acum ține de el și de gestionarea propriilor emoții ca să te ierte.

Sigur că scuzele în fața copiilor nu trebuie să includă și situațiile în care refuzi să îi cumperi o jucărie pentru că are una identică acasă, sau pentru că aplici o regulă a casei care nu e tocmai pe placul său. Important este să-l înveți pe cel mic că oricine poate greși, chiar și părinții, că recunoașterea greșelii și oferirea de scuze sunt importante și chiar benefice pentru relațiile dintre oameni.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut