Obiceiuri negative ale părinților, care pot afecta sănătatea copiilor

În cea mai mare parte, copiii învață lucrurile pe care le știu, deprind valori, bazându-se pe ceea ce un părinte face și spune. Cel mai puternic mod de a-l învăța pe un copil obiceiurile sănătoase nu este cu recompense sau pedepse. În schimb, acționați într-un mod pozitiv și modelați comportamente sănătoase.

Atunci când oferi un exemplu bun, vei ajuta copilul să învețe modalități bune de a se simți fericit și de a face alegeri sănătoase. Simți chiar tu că ai nevoie de unele schimbări privind comportamentul și modul de viață? Este ok, le puteți face împreună!

Iată câteva obiceiuri negative ale părinților care pot afecta dezvoltarea copiilor!

  1. Critica de sine

Comentariile negative despre felul în care arăți, pot trimite mesajul potrivit căruia stima de sine ar trebui să depindă de cât de bine îți vin blugii sau de câte kilograme mai arată cântarul. Acest gen de gândire poate influența modul în care copiii se percep pe sine, antrenându-i să găsească tot mai multe defecte, atunci când se uită în oglindă.

Astfel, este recomandat să renunțați la critica de sine și să vorbiți, în schimb, despre cât de bine vă simțiți când faceți sport, când mâncați sănătos sau când vă bucurați de un somn bun. Acest gen de lecții sunt cele pe care dorești să și le amintească propriul copil.

  1. Consumul emoțional de alimente

Dacă apelezi la mâncare să te simți mai bine, atunci când ești trist sau dezamăgit, nu transmiți un mesaj deloc pozitiv copilului. Nu faci decât să arăți acestuia că mâncarea te ajută să te simți bine cu tine, lucru care nu ar trebui să se întâmple.

Găsește, în schimb, alte moduri pozitive care să te ajute să îți ridici moralul ori de câte ori este cazul. Lasă-l pe copil să vadă că, pentru astfel de rezultate, discuți cu un prieteni sau optezi pentru plimbări în natură.

  1. Utilizarea telefonului în exces

Nu este corect să spui unui copil să stea departe de telefon în timpul mesei, dar tu să trimiți mesaje sau să răspunzi atunci când sună. Ceea ce faci, trimite un mesaj mai puternic decât ceea ce spui.

Astfel, este important ca regulile de familie privind utilizarea ecranelor să fie stabilite pentru toți membrii și, odată setate, ele să fie respectate atât de copii, dar și de adulți. Totodată, profitați de timpul petrecut departe de dispozitivele electronice, pentru a avea o conversație excelentă la cină sau pentru o plimbare cu bicicleta în familie.

  1. Prea mare accent pe partea materială și superficială

Multora dintre fetițe le place să dea iama în dulapul mamei și să se costumeze cu hainele și accesoriile acesteia. Totuși, este important să avem grijă ca timpul petrecut ca mamă-fiică să nu se bazeze doar pe acest gen de activități.

Profită de acest timp pentru a livra copilei tale obiceiuri sănătoase! Faceți sport împreună, mergeți la spectacole, vizitați muzee, etc. Astfel, ea va învăța că a fi fată înseamnă a fi puternică. De asemenea, este recomandat ca complimentele adresate propriei fetițe să nu fie strict asociate cu aspectul fizic!

  1. Bei ca să te simți mai bine

Dacă vii acasă după o zi proastă la locul de muncă și spui: „Am nevoie de o băutură”, îi arăți copilului că alcoolul este o modalitate bună de a te relaxa și de a te simți mai bine cu tine. Același lucru se întâmplă și dacă preferi cofeina sau sucurile acidulate, în locul alcoolului.

Optează, în schimb, pentru obiceiuri sănătoase de eliminare a stresului sau pentru a te energiza. Încercați exercițiile fizice, meditațiile sau un hobby relaxant pentru toată familia.

  1. Transformi totul într-o competiție

Comparațiile constante cu frații, vecinii sau colegii, nu reprezintă o bună strategie de a motiva copilul. Apreciază, în schimb, eforturile sale și ajută-l să se concentreze pe procesul de a deveni mai bun. De asemenea, îl poți ajuta să găsească o activitate care să îl pasioneze și la care are, într-adevăr, potențial să devină mai bun.

  1. Te cerți mereu

Dacă tu și soțul tău nu faceți decât să vă certați și să vă jigniți continuu, fii convinsă că copilul va înțelege că este ok să te comporți așa, că acesta este singurul mod în care poți acționa.

De cele mai multe ori, stresul este cel care ne determină să ne comportăm așa. Deci, data viitoare când îți vine să țipi din toți rărunchii, încearcă să te calmezi, mai întâi. Țipetele și certurile ne pot face să ne simțim mai bine pe moment, dar pe termen lung nu faci casă cu acestea.

  1. Bârfești

Criticarea modului în care cineva arată sau acționează, poate fi un semn pentru o stimă de sine scăzută. De ce să bârfești? Întreabă-te dacă există un motiv bun pentru asta sau dacă este vorba de simplă obișnuință.

În cazul în care nu bârfești efectiv o persoană, dar abia aștepți să înceapă nu știu ce talk-show sau reality-show în care cearta e la ea acasă, nu mai sta pe gânduri și oprește televizorul. Investește mai degrabă în timpul de calitate petrecut în familie!

  1. Pândește-ți obiceiurile negative

Când ești în preajma copilului și observi că ai un comportament negativ, nu continua, sperând că nu te observă! Recunoaște greșeala și transformă momentul într-un educativ.

Implică copilul, cerându-i idei despre cum ai putea să pui capăt acelui obicei nefast. Membrii familiei sunt mai susceptibili să găsească succes dacă se sprijină reciproc în alegerile lor sănătoase.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut