Perseverența la copii. Beneficii și metode de însușire

Copilul nu trebuie învățat doar să câștige, el trebuie să știe să și piardă, pentru a fi mai bun pe viitor. Perseverența la copii se învață. Cum îl puteți ajuta în acest sens, descoperiți în cele ce urmează!

A persevera semnifică a ști să te folosești de timp astfel încât să obții un rezultat satisfăcător. Uneori, atunci când un copil ezită să se angajeze într-o activitate, este din cauza temei de eșec sau de a fi judecat de către persoanele la care ține. Aceste temeri afectează dezvoltarea unei bune stime de sine. Este așadar important să aveți așteptări realiste de la copilul vostru, pentru a-l ajuta să trăiască succesul. Își va dezvolta astfel sentimentul de competență, baza esențială a motivației. Un copil va fi astfel mult mai motivat să facă o sarcină dacă aceasta este interesantă.

A spune emoțiile în cuvinte

Părinții își pot ajuta copiii să fie conștienți că, pe măsură ce vor depune mai mult efort pentru a executa o sarcină, cu atât vor dobândi mai multă încredere: „Ai fost răbdător și ai reușit. Poți fi mândru de tine”. Unul dintre părinți își poate prezenta propriile eforturi și propria satisfacție în fața unei sarcini exigente: „Sunt atât de bucuroasă că am terminat de decorat salonul! Mi-a luat mult timp să vopsesc pereții, dar sunt mândră de rezultat!”.

Capacitatea copilului de a trece peste nerăbdarea vizavi de o sarcină care pare dificilă se dezvoltă paralel cu exprimarea emoțiilor și a controlului de sine. Pentru a susține aceste învățături, părinții pot denumi emoțiile copilului (nervi, teama de eșec) și îl pot încuraja să le exprime, fără a abandona activitatea. Este important ca cel mic să învețe să depășească sentimentul de descurajare care poate surveni atunci când face un anumit lucru.

Pentru a încuraja copilul să persevereze

  • Aveți încredere în copilul vostru și evitați supraprotejarea lui. Nu faceți lucrurile în locul lui și nu răspundeți imediat la toate solicitările lui.
  • Ajustați-vă exigențele la copil. Obiectivul trebuie să rămână realist și adaptat nivelului său de dezvoltare. Dacă sarcina nu este adaptată la capacitățile sale (ex: să facă un puzzle dificil), se va descuraja și va dori să nu mai încerce. Păstrați în minte faptul că cei mici pot rămâne atenți în serii de câte 5 minute, în funcție de vârstă (2 ani: 10 minute, spre exemplu).
  • Ajutați copilul să anticipeze etapele și durata activității. Divizați activitatea în mici etape mai ușor de realizat. De exemplu, dacă face un colier, dați-i doar 3 bile să le pună pe ață pe rând. Vorbiți cu el despre etapele car e urmează pentru a obține rezultatul dorit.

Dacă în fața unei dificultăți copilul are chef să abandoneze, nu îl forțați să continue în speranța de a-l face să înțeleagă sensul efortului.

  • Motivați copilul spunându-i de ce îl chemați pentru a face o anumită activitate. De exemplu, știind că va decupa un iepuraș pentru a-l oferi bunicii, îl va stimula foarte mult.
  • Subliniați capacitățile și abilitățile sale. Faceți apel la memoria sa „Atunci când am decorat ferma, îmi amintesc că tu ai decupat triunghiul acoperișului. Ești abil cu foarfecele. Știu că ești capabil să decupezi și urechile iepurelui.”
  • Explicați-i că activitatea vizează ceea ce are de ameliorat, nu modul în care se distinge prin excelență în raport cu ceilalți.
  • Nu dramatizați greșelile. Copilul învață în acest fel să îndrăznească fără teama de a fi judecat de ceilalți. „Te superi atunci când nu reușești din prima, dar încercând vei învăța modalitatea cea mai eficientă”.
  • Felicitați-l pentru eforturi și progres și nu doar atunci când reușește: „Sunt mândră de tine, căci văd că faci tot ceea ce poți mai bine”.
  • Discutați despre activitate odată ce ați terminat-o. Copilul va lua la cunoștință despre impactul acțiunilor sale. „Dacă ceea ce ai făcut nu a funcționat cum ai vrut, ai putea să o faci în alt fel data viitoare pentru a reuși?”

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut