Petrece timp cu proprii părinți! S-ar putea să le influențezi pozitiv durata de viață

Am face orice pentru proprii părinți. Aceștia au fost prietenii, confidenții, sprijinul și modelul nostru de-a lungul vieții. În ciuda acestui lucru, realitatea e că nici noi nu mai suntem la fel de tineri cum eram, ceea ce înseamnă că și părinții noștri înaintează în vârstă inevitabil.

Moartea, la rândul său, face parte din ciclul vieții, fiind o etapă naturală acestuia. Chiar dacă nu o putem evita, specialiștii au descoperit că o putem amâna. Astfel, un studiu recent susține că fiecare dintre noi poate contribui la extinderea vieții propriilor părinți.

Haideți să descoperim mai întâi care este principalul factor care poate scurta durata de viață a unei persoane.

Potrivit unui studiu publicat în anul 2012, singurătatea reprezintă un factor predictor al declinului funcțional și al morții. Cercetarea a inclus 1600 de participanți, cu vârsta peste 60 de ani, specialiștii ajungând la următoarele concluzii. După ce au urmărit alți factori de influență asupra celor 1600 de participanți, cercetătorii au descoperit, după o perioadă de monotorizare de 6 ani, că aproximativ 23% dintre participanții care au fost identificați ca fiind „singuratici” au murit. Doar 14% dintre participanții non-singuratici au murit după aceeași perioadă de timp.

De asemenea, constatările specialiștilor au subliniat nu doar că singurătatea este un factor care afectează mortalitatea, ci și un factor care conduce la aceasta. Astfel, participanții care au fost identificați ca „singuratici” au prezentat de asemenea o dizabilitate crescută, o mobilitate scăzută și dificultăți sporite la sarcini de extremitate superioară.

Ce poți face în acest sens?

Fă vizite părinților cât mai des! Mai ales când mai ai doar pe unul dintre aceștia. Părinții au nevoie să simtă iubiți, incluși, doriți.

În acest sens, există studii care argumentează importanța vieții sociale asupra stării de sănătate a unui individ. Spre exemplu, o cercetare care a urmărit viața socială a peste 300.000 de indivizi, pe parcursul a 7 ani jumătate, a concluzionat următoarele: „Persoanele cu relații sociale adecvate au o probabilitate de 50% mai mare de supraviețuire decât cele cu relații sociale slabe sau insuficiente”.

De asemenea, studiul afirmă că sociabilitatea prezintă un factor de risc asupra sănătății unei persoane, mai mare decât obezitatea sau inactivitatea (indiferent de vârsta persoanei).

Comunicarea este mai simplă decât a fost vreodată, așa că nu ezitați să comunicați cu părinții, indiferent de locul în care vă aflați pe planeta asta. Mai mult, faceți un efort și oferiți părinților iubirea și atenția pe care le merită. După cum am observat, sentimentul de apartanență, de integrare, sociabilitatea sunt factor care pot extinde durata de viață.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut