Recuperarea emoțională și fizică după un avort

Experiența unui avort poate fi dureroasă pentru orice femeie. Odată ce ai experimentat un avort, este important să fii deschisă spre recuperarea emoțională și fizică. Cu siguranță atitudinea ta poate grăbi sau poate încetini procesul de vindecare.

De asemenea, ceea ce trebuie să înțelegem este că femeile reacționează diferit în urma unui avort. Indiferent de ceea ce simțiți, nu ezitați să puneți sănătatea pe primul plan și să aveți în minte că vindecarea voastră este mai presus de orice.

Cum mă pot simți din punct de vedere emoțional, în urma unui avort

Odată ce ai trăit experiența unui avort, este recomandat să reții următoarele:

 • Nu există un tipar, un mod potrivit în care ar trebui să te simți după un avort. Suntem persoane diferite, astfel că și modul de manifestare diferă de la caz la caz.
 • E posibil să te confrunți cu sentimente puternice, însă la fel de posibil este să nu simți mare lucru.
 • Poți simți un sentiment de ușurare, de pierdere, de furie, de tristețe sau de vină.
 • Nu este exclus nici să te confrunți cu un amalgam de stări și să îți fie destul de dificil să realizezi ce simți de fapt, să fii confuză!

Cum pot face față trăirilor și emoțiilor după un avort

Având în vedere că stările trăite în urma unui avort pot fi extrem de diferite și puternice, este recomandat să discutați câteva aspecte.

 • Vorbește cu cineva despre avort, spune-ți povestea din punctul tău de vedere;
 • Încearcă să îți dai seama cine crezi că e responsabil și poartă cea mai mare vină pentru decizia făcută;
 • Ești furioasă? Încearcă să descoperi sursa acestei stări, precum și spre cine este îndreptată această furie.
 • Sigur că indiferent de răspunsul la întrebările de mai sus, este important să cauți o cale de iertare. Cu strategiile potrivite, vei reuși de asemenea să scapi de furia și de mânia pe care le simți.
 • Este posibil să te confrunți și cu o oarecare pierdere a „Sinelui”. La urma urmei o astfel de experiență te poate schimba și îți poate da toate planurile peste cap. Învață să te accepți chiar și după un avort.

Este important ca în urma unei astfel de experiențe să permiți familiei să îți fie alături, să comunici cu aceștia și să accepți afecțiunea venită din partea lor. De asemenea, poți comunica și cu alte persoane care s-au confruntat cu aceeași experiență, le poți cere sfatul cu privire la strategiile pe care le poți aplica. Dacă simți că toate astea sunt în zadar, nu mai sta pe gânduri și cere ajutorul unui specialist. Sănătatea ta emoțională e mai presus de toate.

Recuperarea fizică după un avort

După ce ai suferit un avort, este important să respecți indicațiile medicului, întrucât acestea sunt specifice tipului de avort suferit, precum și caracteristicilor individuale ale fiecărui caz.

Totuși, dacă vrei să afli câteva recomandări generale, privind recuperarea fizică după un avort, iată câteva informații utile:

Timp de 1-2 săptămâni de la experiența avortului, poți pune în aplicare următoarele recomandări, pentru a scădea riscul de infecții:

 • Nu introduce nimic în vagin: degete, penis, jucării, tampoane, etc.
 • Nu sta în apă: deci fă-ți doar duș, nu baie în cadă, nu intra în jacuzzi, nu merge la piscină, ștrand, etc.

Semne ale infecției pot include: febră, sensibilitate abdominală inferioară sau descărcare vaginală urât mirositoare sau abundentă. Dacă ai aceste simptome, consultă medicul. Detectate devreme, infecțiile pot fi tratate cu succes.

Reluarea activității normale: evită ridicarea unor obiecte grele sau practicarea de aerobic în primele 24 de ore după un avort. Important este să-ți asculți organismul și să-i oferi odihna necesară, cât timp acesta are nevoie.

Următoarea menstruație: dacă nu utilizezi contraceptive, următoarea menstruație va avea loc în 4-6 săptămâni de la avort.

Crampele după un avort sunt normale. Unele persoane pot să nu aibă deloc crampe. În schimb, altele pot experimenta când și când în următoarele 2-3 săptămâni de la avort. De asemenea, poți simți presiune sau durere în abdomenul inferior, în partea inferioară a spatelui sau a coapselor interioare.

Sângerarea după un avort este normală. Unele persoane pot experimenta sângerarea după un avort, iar aceasta poate continua în următoarele 3 săptămâni. De asemenea, în loc de o sângerare normală, poți avea doar câteva picături maro. Dacă te confrunți cu o sângerare abundentă, mai bine consultă medicul specialist.

Consultul post-avort. Intervalul la care este recomandat consultul diferă de la un tip de avort la altul. Astfel, pentru avortul chirurgical, o examinare poate fi făcută la 2-3 săptămâni, în timp ce, în cazul avortului medicamentos, intervalul poate fi de 1-2 săptămâni. Din nou vă recomandăm să respectați indicațiile punctuale ale medicului.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut