Rolul sportului în sănătatea mentala si fizică a copilului tău!

Ca părinți ai acestor mici“creaturi”ce se mișcă și aleargă continuu, la propriu, facându-ne de cele mai multe ori să ne dăm și ultima suflare, ne punem de multe ori întrebarea „de ce ar mai avea nevoie copilul meu de alte activități?”. Ne gândim că este suficientă joaca și alergatul în parc cu alți copii, și de multe ori chiar așa si este până pe la vârsta de 4, 5 ani. Dar haideți să vedem ce se întâmplă când aceștia sunt implicați în activități sportive care le fac plăcere și dezvoltarea lor psihosocială este sporită de acestea.

Nu numai că reușesc să-și dezvolte o varietate de abilități utile, ci învață să se și exprime, să pornească în călătoria maturizării și auto-descoperirii cu un set autentic de caracteristici și valori.

Rezultatele celor mai recente studii privind activitatea fizică a copiilor sunt îngrijorătoare după ce vedem că în Statele Unite 14% dintre copii au raportat ca nu desfășoară nici un fel de activitate fizică, 14% dintre copii sunt obezi, 16% supraponderali și doar 27% au raportat desfășurarea unei activități fizice în fiecare zi a săptămânii.

3 motive importante ce sugerează în mod clar că implicarea copiilor în mai multe activități fizice și sportive este deosebit de benefică:

1. Le dezvoltă comportamentul și relațiile de prietenie

A face parte dintr-o echipă le oferă copiilor oportunitatea de a-și face noi prietenii, unele dintre acestea pot dura o viață. Prin participarea la antrenamente în cadrul unor grupuri, sporturi de echipă, copiii participă la diferite tipuri de legături sociale față de cele întâlnite la școală. De asemenea, comunicarea și interacțiunile dintre ei sunt mult mai variate și valoroase decât cele obținute prin intermediul rețelelor sociale. Ei câștigă împreună, se bucură, concurează între ei, pierd și se confruntă cu înfrângerea împreună. A fi implicați într-un sport le predă acestora lecții valoroase ce țin de munca în echipă. Toate acestea le oferă copiilor un sentiment profund de solidaritate și apartenență.

2. Îi învață cum să piardă

Să accepți să mai și pierzi în viață, dar mai cu seamă să știi cum să o faci, este o artă. Când vorbim despre sport, vorbim întotdeauna și de o competiție, nu-i așa? Natura sportului este astfel creată încât nu există învingător, fără însa a exista și un învins. Este practic inevitabil ca un copil să practice un sport și să nu existe nenumarate ocazii când va ieși din joc învins. Într-adevăr această parte poate părea traumatizantă dacă este luată ad litteram, dar putem vedea partea buna a lucrurilor și anume că copiii noștri vor învăța că nu este nimic rușinos să mai și pierzi, că cel mai important lucru în tot acest proces este drumul, experiența jocului și cu ce ai rămas din el. Prin sport, copiii noștri învață să-și controleze și să-și înțeleagă mai bine emoțiile, iar prin construirea unui mental puternic vor reuși mereu să se ridice de jos și să rămână demni în toate momentele mai dificile ale vieții.

3. Le dezvoltă motivația, perseverența și răbdarea

Prin competiție, printr-o practică regulată și rămânând fideli țelului lor, copiii vor reuși să-și dezvolte motivația de a deveni mai buni. Practicat pe termen lung, sportul are un real impact pozitiv asupra comportamentului acestora. Ei tind să aplice aceleași principii de dedicare, perseverență și rabdare în toate ariile vieții lor de copil, dar și de adult mai târziu, iar asta îi ajută să-și netezească calea spre succes.

Cu siguranță atunci când vorbim de sport, vorbim de mult mai multe beneficii, vorbim de stimă de sine, de caracter, de prietenii pe viață și de foarte multe beneficii ce țin de un corp sănătos.

Trăim și simțim secolul vitezei!

Trăim în era tehnologiei, iar copiii noștri devin din ce în ce mai sedentari, asigură-te că îi oferi copilului tău oportunitatea de a-și consuma energia într-un mediu activ și sănătos, pentru o dezvoltare fizică și mentală armonioasă.

Am mai scris despre beneficiile sportului și aici http://s9.ro/gnu

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut