Schimbări în cuplu după nașterea copilului

Trecerea de la un cuplu la o familie de trei, sau mai mulți membri, poate fi una dintre cele mai mari transformări cu care vă confruntați atunci când deveniți părinți.

Deși există provocări în creșterea unui copil – în primul an, mai ales – unele cupluri devin mai puternice, deoarece descoperă un respect nou unul față de celălalt, în calitate de părinți, și împărtășesc numeroase experiențe care îi leagă. Acest lucru vă poate ajuta să rezolvați orice problemă de relație care apare, după ce copilul s-a născut.

Suișuri și coborâșuri în relație după nașterea unui copil

Unul dintre principalii factori care conduc la tensiune și probleme în relații, după experiența nașterii, este oboseala. Lipsa somnului poate avea un impact imens asupra vieții de zi cu zi și este util să luați în considerare opțiunile pentru gestionarea acestei probleme. De exemplu, atunci când deprivarea de somn intervine, un părinte poate avea nevoie de ceva timp să doarmă într-o altă cameră pentru a recupera.

Proaspeții părinți sunt adesea lipsiți de timp. Orele utilizate anterior pentru activități de socializare, relaxare sau uz casnic pot fi reduse drastic, ceea ce poate schimba dinamica unei relații.

Banii – sau lipsa acestora – pot fi, de asemenea, o cauza de stres pentru cupluri. Pentru mulți dintre proaspeții părinți, ajustarea la viața cu un venit redus sau un singur salariu poate fi deosebit de provocatoare. Adesea, există probleme emoționale provocate de lipsa banilor, cum ar fi pierderea independenței financiare sau senzația de presiune de a asigura necesarul familiei.

De asemenea, este posibil ca unul dintre parteneri să fie nevoit să renunțe la mersul la serviciu, pentru a rămâne acasă cu copilul.

1 + 1 = 3

Odată cu apariția primului copil, centrul relației se schimbă. Dacă până în acest moment, personajele centrale din relație erau cei doi parteneri, acum, de cea mai mare atenție se va bucura, cu siguranță, nou-născutul. Unii părinți consideră această tranziție dificilă, fiindu-le greu să se acomodeze că nu mai sunt pe primul loc în gândurile partenerului.

Tații se pot simți marginalizați, deoarece mamele se concentrează pe copilul lor. La fel, unele femei se pot simți invizibile, lipsite de importanță, pe măsură ce toată lumea se concentrează asupra noului copil. De asemenea, o mamă poate simți că rolul ei este pur și simplu să aibă grijă și să hrănească copilul, mai degrabă decât să fie soție sau persoană în sine.

Este important să recunoaștem cum s-ar putea schimba rolurile și cum ne poate face această modificare să ne simțim, atât pe noi, cât și pe soții noștri. De asemenea, este util să exsite comunicare zilnică între parteneri.  Discutați pentru a afla ce a fost pozitiv sau provocator și pentru a putea empatiza mai bine cu propriul partener!

Deciziile despre parenting, după naștere

Unii părinți își dau seama că au opinii diferite asupra parentingului, aspect care poate provoca conflicte. Poate fi ușor pentru un părinte să devină „expertul” și să submineze încrederea celuilalt.

Poate fi de ajutor discutarea punctelor de vedere reciproc și încercarea de a dezvolta o abordare comună. Acceptarea faptului că aveți posibilități diferite de a vă îngriji copilul este de asemenea importantă. Doar pentru că faci lucruri în mod diferit nu înseamnă că o cale este bună și cealaltă rea.

Relațiile fizice

Partea fizică a unei relații se poate schimba, de asemenea, dramatic – din cauza epuizării, a impactului fizic și emoțional al nașterii și a cerințelor vieții cu un nou-născut, poate dura ceva vreme până să găsești dorința de a face din nou sex după naștere.

O abordare pozitivă este răbdarea, simțul umorului, înțelegerea și dorința de a găsi noi modalități de exprimare a afecțiunii fizice până când amândoi vă veți simți pregătiți să faceți din nou sex.

Comunicarea

Comunicarea deschisă și onestă este vitală în orice relație – și mai ales dacă sunteți proaspeți părinți. Dacă există tensiune:

  • Încercați să discutați atunci când sunteți amândoi calmi
  • Ascultați și încercați să înțelegeți perspectiva partenerului
  • Evitați critica sau vina.
  • Depresia postnatală (PND) poate afecta atât mamele cât și tații – și are un impact semnificativ asupra relațiilor. Dacă crezi că tu sau partenerul tău suferiți de depresie, sprijinirea reciprocă și găsirea de ajutor sunt cu adevărat importante.

Relații sociale mai profunde

Nașterea unui copil poate aduce unele relații cu prietenii și familia mai aproape decât vă așteptați, iar altele pot deveni mai distante sau mai dificile.

Mulți părinți descoperă că prietenii și familia vor oferi sfaturi și opinii – uneori fără să le fi cerut, iar alteori în conflict cu propriile idei de parenting. Dacă nu sunteți de acord cu sfaturile oferite, este suficient să vă gândiți că acestea sunt bine intenționate și să realizați că doar de voi depinde dacă puneți sau nu în aplicare sfatul primit.

Pentru mulți părinți, sprijinul oferit adesea de bunici, alte rude, prieteni și chiar vecini poate fi de neprețuit. Sprijinul social poate fi extrem de benefic pentru bunăstarea emoțională a părintelui în perioada postnatală, așa că nu vă fie frică să cereți sau să primiți ajutor.

Timp pentru voi, dar și pentru sine

Având grijă de voi atât în calitate de cuplu, cât și individual, este vital. Dacă voi sunteți fericiți, atunci cu siguranță veți îmbrăca și haina părinților fericiți, atât de importantă în îngrijirea și educarea copilului.

Iată câteva recomandări:

  • Asigurați-vă timp pentru voi în calitate de cuplu – poate încercați să integrați sau să adaptați unele dintre obiceiurile pe care le practicați anterior sarcinii, cum ar fi vizionarea unui film sau o cină în oraș.
  • Ieși în oraș cu prietenii sau singur/-ă, practicând activitățile care îți fac plăcere.
  • Amintiți-vă că ajutorul este disponibil – indiferent dacă este vorba grupuri specifice, rețelele sociale, prieteni sau familie.

Primele câteva săptămâni sau chiar luni după nașterea copilului vor reprezenta continuă învățare și acomodare. Vestea bună e că, având parte de sprijinul potrivit, o veți scoate la capăt.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut