Secretele familiilor fericite

Cred că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să vadă, într-un context sau altul, o familie fericită și să nu se abțină să se întrebe ce fac membrii ei de reușesc să fie și să arate mereu așa fericiți… ei bine, se pare că imposibil nu e. Așa că dacă vă doriți acest lucru, iată câteva dintre secretele familiilor fericite.

În general, familiile fericite pun accentul pe timpul petrecut împreună, fie că e vorba de diverse metode de petrecere a timpului liber, de treburi casnice sau de o comunicare eficientă… ceea ce trebuie să aveți în vedere este că pentru a institui astfel de ritualuri, aveți nevoie de puțină răbdare, pentru că acestea nu se stabilesc și, mai mult decât atât, nu se apreciază și nu dau randament de pe-o zi pe alta.

Dar să nu mai lungim vorba și să descoperim împreună care sunt tehnicile la care apelează familiile fericite.

Secretele familiilor fericite

Crearea tradițiilor

Și când spunem tradiții avem atât de multe variante… fie că e vorba de tradițiile de sărbători (de exemplu: împodobirea bradului împreună sau pregătirea bucatelor împreună), de cele de zilele aniversare (de exemplu, indiferent care este cadoul, o felicitare să fie nelipsită) sau de tradițiile de sfârșit de săptămână (privitul unui film împreună, comandarea de pizza sau desfășurarea unor jocuri), toate acestea vor consolida relația dintre membrii familiei. Potrivit lui Richard Eyre, co-autorul cărții The Happy Family: Restoring the 11 Essential Elements That Make Families Work, tradițiile oferă copiilor un sentiment de identitate și apartanență. Așadar, chiar dacă inițial acestea nu par importante, în timp își vor pune amprenta asupra relațiilor părinți-copii, contribuind la fericirea familiei.

Luați masa împreună!

Cu așa multe activități și cu programe diferite, uneori, ne este mai la-ndemână să luăm masa fiecare când apucă. Însă, cu siguranță, această variantă nu este cea mai bună pentru consolidarea relațiilor în familie. Așadar, stabiliți un ritual al mesei. Măcar una pe zi. Verificați programul fiecărui membru al familiei și alegeți cel mai bun moment din zi, pentru a vă bucura de o masă împreună: mic dejun, prânz sau cină. Potrivit cercetărilor, beneficiile meselor în familie sunt pe termen lung. Astfel, copiii care provin din familii care iau masa împreună în mod frecvent, sunt cu 31% mai puțin predispuși riscului de a fuma, bea sau lua droguri în perioada adolescenței.

Ocupați-vă de treburile casnice împreună!

Fie că e vorba de spălatul mașinii, de vopsirea gardului, de udatul florilor, etc, toate pot fi făcute în familie. E drept că cei mici se pot văicări, însă ideea e să-i obișnuiți de mici cu sarcini ușoare, potrivite vârstei, și să puneți accent mai mult pe timpul petrecut împreună, decât pe sarcina în sine. Încercați să găsiți amuzamentul din realizarea oricărei activități, să faceți totul într-un mod distractiv. Cu siguranță asta îi va atrage și pe copii.

Încetați să mai spuneți „tu”!

Atunci când considerați că trebuie să faceți unele schimbări, privind familia, ar fi ideal să apelați la pronumele „noi”, nu „tu”. Doar e vorba de un colectiv din care facem și noi parte, nu-i așa? De exemplu, în loc să zici „Tu nu vorbești deloc cu mine. Mereu îmi ascunzi lucruri.”, mai bine spui „Trebuie să avem o comunicare mai bună.” Acest „noi”, sugerează că fiecare trebuie să-și îmbunătățească comportamentul, fără să arunce vina asupra unui membru al familiei. Este un sfat oferit și de James Pennebaker, un psiholog de la Universitatea din Texas.

Evitați discuțiile delicate între 18:00-20:00!

Doi psihologi din Chicago au ajuns la concluzia că acest interval orar este unul delicat atât pentru părinți, cât și pentru copii. Cei mai mulți dintre adulți ajung acasă de la birou în această perioadă, de multe ori tensionați și fără chef de alte „probleme”, copiii sunt de asemenea obosiți, astfel că, în aceste condiții, este extrem de ușor să apară unele discuții în contradictoriu. Deci, utilizați acest timp mai degrabă pentru niște ritualuri de relaxare.

Limitați activitățile extrașcolare ale copiilor

Multitudinea de oferte de activități extrașcolare poate fi tentantă, totuși, să nu exagerăm! Este recomandat să evităm extremele. Astfel, nu este ok nici dacă cel mic nu participă la nicio activitate extrașcolară dacă are această posibilitate, însă nu este benefic nici dacă acesta participă la prea multe, astfel încât timpul să nu-i mai permită să se bucure de momentele în familie. Este important pentru fericirea familiei și păstrarea relațiilor sănătoase dintre membrii săi, să desfășurați diverse activități împreună. De exemplu, plimbați-vă cu bicicleta, mergeți cu rolele sau practicați înotul, însă ca familie, nu individual.

Nu neglijați relația de cuplu!

În acest mod, veți livra copiilor un model onest de iubire și comunicare. Și, mai mult decât, știți vorba aia, părinți fericiți, copiii și mai fericiți. Un părinte care întâi de toate este un soț/soție fericit/-ă, cu siguranță va fi cel mai bun părinte de care copilul său are nevoie. Dacă alegem să punem pe primul plan copiii și să ne neglijăm relația de cuplu, există riscul ca, în timp, să apară diverse frustrări. E și normal dacă ne gândim că întâi de toate suntem oameni și apoi părinți!

Așadar, poate că nu există o rețetă a familiilor fericite care să dea randament 100%, însă cu siguranță există unele aspecte de care să ținem cont și pe care să nu le neglijăm, întrucât acestea contribuie negreșit la fericirea propriei familii. Voi ce alte tehnici utilizați pentru a spori bunăstarea spirituală a propriei familii? Nu ezitați să le împărtășiți cu noi!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut