Semne ale unui dezechilibru hormonal

Te simți balonată, iritabilă sau, pur și simplu, nu într-o formă foarte bună? Un dezechilibru hormonal ar putea fi cauza. Hormonii sunt „mesageri” chimici care influențează modul în care celulele și organele funcționează. Este normal ca nivelurile acestora să fluctueze în anumite momente ale vieții, cum ar fi înainte și în timpul menstruației sau a sarcinii, ori în timpul menopauzei. Dar unele medicamente și probleme de sănătate pot determina, de asemenea, un dezechilibru hormonal.

Menstruație neregulată

La cele mai multe dintre femei, menstruația vine la 21-35 de zile. Dacă în cazul tău menstruația nu vine lunar, cam în aceeași perioadă, sau dacă nu vine câteva luni, înseamnă că ai un nivel prea ridicat sau prea scăzut din anumiți hormoni (estrogen și progesteron). Dacă sunteți în jurul vârstei 40-50 de ani, motivul poate fi perimenopauza – timpul dinainte de menopauză. Totodată, menstruațiile neregulate pot fi un simptom al unor probleme de sănătate cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Pentru mai multe informații, discută cu medicul.

Probleme de somn

Dacă nu dormi suficient sau dacă somnul nu este unul de calitate, hormonii ar putea juca un rol în această direcție. Progesteronul, un hormon eliberat de ovare, joacă un rol important în calitatea somnului. Dacă nivelurile sunt mai mici decât de obicei, acest lucru poate împiedica somnul sau calitatea acestuia. Estrogenul scăzut poate declanșa bufeuri și transpirații nocturne, ambele putând face dificilă obținerea odihnei de care aveți nevoie.

Acneea cronică

O pauză înainte sau în timpul menstruației este normală. Dar acneea care nu se ameliorează, poate fi un simptom al problemelor hormonale. Un exces de androgeni (hormoni „masculi” pe care atât bărbații, cât și femeile îi au) poate provoca o suprasolicitare a glandelor. Androgenii afectează, de asemenea, celulele pielii din și în jurul foliculilor de păr. În ambele situații porii pot fi blocați, provocând acnee.

Încețoșarea memoriei

Experții nu sunt siguri cum influențează hormonii memoria. Ceea ce știu, în schimb, este că modificările nivelurilor de estrogen și progesteron pot să vă facă capul să se simtă „încețoșat” și să îngreuneze procesul de amintire al unor lucruri.

Unii experți consideră că estrogenul ar putea afecta substanțele chimice din creier numite neurotransmițători. Problemele de atenție și memorie sunt deosebit de frecvente în timpul perimenopauzei și menopauzei. Dar ele pot fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni legate de hormoni, cum ar fi boala tiroidiană. Consultați medicul dacă vă confruntați cu astfel de probleme.

Probleme cu stomacul

Stomacul este căptușit cu celule mici, numite receptori, care răspund la estrogen și progesteron. Când nivelurile acestor hormoni sunt mai ridicate sau mai scăzute decât de obicei, este posibil să observați modificări ale modului în care digerați alimentele. De aceea, diareea, durerile de stomac, balonarea și greața pot să apară sau să se înrăutățească înaintea și pe parcursul menstruației. Dacă aveți probleme digestive, precum și probleme cum ar fi acnee și oboseală, nivelurile de hormoni ar putea fi scăzute.

Oboseală continuă

Ești obosită tot timpul? Oboseala este unul dintre cele mai frecvente efecte ale unui dezechilibru hormonal. Excesul de progesteron te poate face somnoroasă. Și dacă tiroida – glanda în formă de fluture de la nivelul gâtului – face prea puțini hormoni tiroidieni, acest lucru poate submina energia. Un test de sânge vă poate spune dacă nivelurile sunt prea scăzute. În acest caz, există tratament care poate fi urmat.

Schimbări de dispoziție și depresie

Cercetătorii consideră că scăderea nivelului hormonilor sau schimbările hormonale bruște pot provoca schimbări de dispoziție și depresie. Estrogenul afectează substanțele chimice cheie ale creierului, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina. Dar alți hormoni, care călătoresc pe aceleași căi ca neurotransmițătorii, joacă, de asemenea, un rol în modul în care vă simțiți.

Apetitul și creșterea în greutate

Atunci când nivelul de estrogen scade și te simți iritată, există șanse foarte mari să-ți dorești să mănânci mai mult. Acesta este motivul pentru care scăderile hormonale sunt asociate cu creșterea în greutate. Scăderea nivelului de estrogen poate afecta și nivelul de leptină al organismului, un hormon care ajută la reglarea aportului alimentar.

Dureri de cap

O mulțime de lucruri pot declanșa durerile de cap. Dar pentru unele femei, scăderea nivelului de estrogen este cauza. De aceea este obișnuit ca durerile de cap să apară fix înainte sau în timpul menstruației, când estrogenul este în declin. Durerile de cap obișnuite sau acelea care apar lunar, cam în aceeași perioadă, pot fi un indiciu că nivelurile hormonale sunt în schimbare.

Uscăciune vaginală

Este normal să ai senzația asta. Dar dacă te simți adesea uscată sau iritată acolo jos, estrogenul scăzut poate fi motivul. Acest hormon ajută țesutul vaginal să rămână umed și confortabil. Dacă estrogenul scade din cauza unui dezechilibru, acesta poate reduce fluidele vaginale și poate provoca senzație de impermeabilitate.

Pierderea libidoului

Majoritatea persoanelor au impresia că testosteronul este un hormon masculin, dar și corpurile femeilor îl produc, de asemenea. Dacă nivelul de testosteron este mai scăzut decât în mod obișnuit, este posibil să fii mai puțin interesată de sex decât de obicei.

Schimbări ale sânilor

O scădere a estrogenului poate face țesutul mamar mai puțin dens. Iar o creștere a acestui hormon poate îngroșa acest țesut, chiar provocând noduli sau chisturi. Discutați cu medicul dacă observați modificări ale sânului, chiar dacă nu aveți alte simptome care vă îngrijorează.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut