Semne că piciul tău e răsfățat. Efecte negative ale răsfățului

Din pură dragoste pentru proprii copii, dar și dintr-un soi de naivitate mulți părinți ajung să își răsfețe prea mult copiii, fără ca măcar să fie conștienți de acest lucru. Sau poate sunt și merg pe premisa că un copil răsfățat este un copil mega-iubit.

Ei bine, iubirea de părinte nu se măsoară în gradul de răsfăț al copilului. Ba mai mult, există numeroase efecte negative ale răsfățului. Dacă dorești să le previi, uite câteva semne care îți vor arăta că cel mic începe să fie prea răsfățat.

Semne că ai un copil răsfățat

  • Cel mic este protagonistul a numeroase episoade de furie. E drept că accesele de furie nu anticipează întotdeauna un copil răsfățat, însă prezența frecventă a acestora, atât în public cât și acasă, poate fi un semn în acest sens.
  • Copilul nu este niciodată satisfăcut. Pe măsură ce îi satisfaci poftele, cu atât e mai nemulțumit. Își dorește altceva și altceva și altceva, fără să aprecieze vreo clipă ceea ce îi oferi.
  • Nu îți oferă nicio mână de ajutor. De câte ori îl rogi să facă ceva, refuză cu vehemență. E adevărat că niciunui copil nu-i place să facă ordine sau să participe la treburi casnice, însă, odată cu trecerea timpului, e normal să contribuie și ei în această direcție. Ei bine, un copil răsfățat nu va ține cont niciodată de acest lucru.
  • Le place să controleze chiar și adulții. Un copil răsfățat adesea nu face diferențe între colegi și adulți, așteptându-se ca toți să se supună toanelor lor, indiferent de vârstă sau statut.
  • Frecvent se întâmplă să aibă toane în public. Oricărui copil i se întâmplă la un moment dat, însă atunci când acesta îți răspunde constant pe un ton nepotrivit, își arată continuu nemulțumirea în public, și alte asemenea, cu siguranță, copilul tău este unul răsfățat.
  • Unui copil răsfățat nu îi place să împartă nimic. Până la vârsta de 4 ani, cam orice copil întâmpină această problemă, însă după această vârstă, cei mici ar trebui să empatizeze și să fie mai predispuși să-și împartă jucăriile, mâncarea, etc. cu prietenii.
  • Pentru a face anumite lucruri, este posibil să ajungi să-l implori și chiar să-l „mituiești”. Un copil răsfățat nu ține cont de rugămintea unui adult de a îndeplini o sarcină, ajungând să-l ignore complet. De multe ori, este nevoie să insiști, să-l implori și chiar să-i promiți că-i oferi ceva la schimb: jucării, dulciuri, orice în avantajul său. Hmmm, deloc o strategie eficientă!

Pagina următoare: Efecte negative ale răsfățului

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut