Sfaturi pentru o familie mai fericită

De multe ori ne gândim… ce face o familie să fie mai fericită? Sau poate observăm familii care par mai fericite ca ale noastre și asta ne determină să ne punem unele semne de întrebare: ce au acestea în plus și nouă ne lipsește?

Nu credem că există rețeta standard pentru familia perfectă sau pentru fericirea garantată a membrilor acesteia, însă, cu siguranță, există aspecte care pot fi îmbunătățite și lucruri care pot fi puse în aplicare pentru ca membrii unei familii să se simtă mai apropiați unii de ceilalți.

Mai jos vă oferim câteva sfaturi care, considerăm noi, ajută familiile să fie mai fericite!

Sfaturi pentru o familie mai fericită

  • Găsește un echilibru între viața profesională și cea de familie! Poate fi destul de dificil să găsești un astfel de echilibru, însă, odată găsit, cu siguranță va face diferența. În primul rând, odată ce vei reuși să împaci ambele laturi, nu vei mai fi stresat de faptul că neglijezi una dintre arii. Nu doar că vei avea de-a face cu mai puțin stres, însă și stima ta de sine va fi îmbunătățită, simțind că ai mai mult control asupra propriei vieți. Mai mult decât atât, și membrii familiei tale se vor bucura prezența ta, de dispoziția ta îmbunătățită și implicarea fără stres în activitățile desfășurate împreună.
  • Nu-ți neglija propriile nevoi! Odată deveniți părinți, avem tendința să neglijăm propriile noastre nevoi și dorințe și să ne dedicăm în totalitate copiilor. Gândește-te, dacă nu-ți îndeplinești anumite nevoi, va veni un moment în care te vei simți nefericit/-ă și nu vei mai fi capabil/-ă să răspunzi corespunzător nevoilor propriului copil. Și nu cumva să-ți treacă prin minte că acest lucru este egoist din partea ta. Dincolo de rolul de părinte, fiecare dintre noi are anumite nevoi și dorințe pe care trebuie să ni le satisfacem (nevoia de socializare cu prietenii, dorința de a ieși în oraș, plăcerea de a face sport sau de a citi, etc.).
  • Timpul petrecut cu partenerul! Înainte de a fi părinți, sunteți un cuplu. Iar o relație de cuplu sănătoasă, fericită și împlinită nu face decât să vă transforme în niște părinți mai buni! De asemenea, asigurându-te că dezvolți o relație bazată pe comunicare cu partenerul, ai siguranța că îi oferi celui mic un exemplu bun de urmat. Așadar, nu ezita să planifici timp doar pentru tine și partenerul tău, chiar dacă asta înseamnă un film vizionat împreună, o cină în doi sau o plimbare în aer liber.
  • Realizează o listă cu lucruri „de făcut” care să conțină dorințele tuturor membrilor familiei, de la mic la mare. În acest mod, aveți siguranța că toți vă veți bucura de timp de calitate împreună, care să respecte ideile tuturor membrilor familie. Totodată, copiii vor fi extrem de fericiți să au un cuvânt de spus, că opiniile lor sunt luate în considerare și că nu sunt „marionetele” unei dictaturi parentale. Mai mult decât atât, puteți pune această listă la vedere, de exemplu pe frigider, asigurându-vă că în fiecare zi îndepliniți măcar una din activități.
  • Puneți în aplicare cât mai multe activități care stimulează comunicarea! Comunicarea este extrem de importantă, fie că ne referim la momentele frumoase, dar și la acelea mai dificile dintr-o familie. Copiilor le poate fi extrem de dificil să își exprime sentimentele prin cuvinte… astfel, pentru a-i ajuta să deprindă acest obicei, poți să începi tu să vorbești despre tine. Și nu ne referim doar la problemele tale, ci și la activitățile pe care le desfășori sau sentimentele pe care le ai zi de zi. Dacă ei se vor simți incluși în „treburile” tale de adult, există șanse mai mari să observe cât de important este să vă includă pe voi, ca părinți, în treburile lor zilnice. Spre exemplu, în acest sens, vă puteți crea o rutină: în fiecare zi, cina se ia în familie și acolo vă puneți la curent reciproc despre noutățile din ziua respectivă.

Să menții o familie unită, în care toți membrii acesteia să fie fericiți și împliniți nu este deloc un lucru simplu. Totuși, considerăm că o bună comunicare, timp petrecut împreună și, mai ales atenție față de nevoile fiecărui membru al familiei, pot înclina pozitiv balanța.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut