Singur acasă. Cum știm că copilul este pregătit pentru asta?

Toți părinții se confruntă la un moment dat cu decizia de a lăsa copilul singur acasă pentru prima dată. Indiferent că vă duceți pentru o perioadă scurtă la magazin, că lucrați în afara orelor de after school, trebuie să fiți siguri că proprii copii au abilitatea și maturitatea necesare de a face față unei astfel de situații în condiții de siguranță.

Să ai încredere să îți lași propriul copil singur acasă, poate reprezenta o experiență pozitivă pentru un copil care este bine pregătit. Acest lucru poate spori încrederea de sine a copilului, stimulând independența și responsabilitatea.

Cu toate acestea, copiii care rămân singuri acasă, nesupravegheați se confruntă cu riscuri reale. Aceste riscuri, gradul de confort al copilului sau capacitatea copilului de a face față provocărilor în acest caz, sunt aspecte care trebuie luate în considerare.

Factori de care să ții cont când iei o astfel de decizie

Este evident că un copil de 5 ani nu poate rămâne singur acasă. De asemenea, la fel de clar este că un adolescent de 16 ani este capabil să facă față acestei provocări. Dar cum rămâne cu acei copii a căror vârstă se află în acest interval? Când sunt ei pregătiți să rămână singuri acasă?

În general, nu este o idee bună să lăsați copiii mai mici de 10 ani singuri. Fiecare copil este diferit, dar la această vârstă, majoritatea copiilor nu au maturitatea și abilitățile de a face față unei urgențe, dacă sunt singuri.

Gândiți-vă la zona în care locuiți. Există vecini în apropiere pe care îi cunoașteți și aveți încredere pentru a vă ajuta copilul în caz de urgență? Sau sunt în mare parte străini? Locuiți pe o stradă aglomerată, cu mult trafic? Sau este o zonă liniștită?

De asemenea, este important să mai în vedere și următoarele aspecte:

 • Este copilul responsabil, privind temele, diverse treburi casnice? Este el capabil să utilizeze cuptorul cu microunde sau aragazul?
 • Cum reacționează copilul în situații neașteptate? Cât de calm rămâne copilul atunci când lucrurile nu merg conform unui plan?
 • Înțelege copilul și respectă regulile?
 • Este capabil copilul să urmeze diferite măsuri de siguranță? Ce face acesta în cazul în care telefonul sună sau la ușă bate cineva?
 • Știe să vă apeleze în situația în care are nevoie de ajutor/un sfat?
 • Cunoaște copilul procedurile de prim-ajutor?
 • Ține copilul cont de recomandările pe care i le oferiți, privind interacțiunea cu străinii?
 • Cum se simte copilul la gândul că va rămâne singur acasă: încântat sau speriat și temător?

Tipsuri pentru părinții care decid să își lase copiii singuri acasă

Dacă ai decis că cel mic este pregătit să stea singur acasă, uite câteva recomandări!

 • Optează pentru o perioadă de probă!

Lasă copilul singur acasă pentru o perioadă scurtă de timp. Rămâi în apropiere și urmărește modul în care acesta gestionează timpul/situația.

 • Optați pentru jocuri de rol pentru a observa cum se descurcă copilul în diverse situații!

Spre exemplu, ce face atunci când cineva bate la ușă sau dacă un număr necunoscut sună pe telefon.

 • Stabiliți reguli!

Asigurați-vă că cel mic are extrem de clar în minte ceea ce îi este permis și ceea ce îi este interzis atunci când este singur acasă. Setați limite clare privind ieșitul pe balcon, deschiderea geamurilor, statul la Tv, la calculator, navigarea pe internet, etc. Unii experții recomandă ca părinții să lase o listă cu lucruri „de făcut” pe care copiii să le facă în intervalul în care sunt singuri, pentru a-i menține ocupați.

 • Discutați despre situații de urgență!

Ce reprezintă o situație de urgență? Ce face copilul în cazul unei urgențe? Există vreun cuvânt de cod pe care să îl utilizați în astfel de situații?

 • Verificați copilul regulat!

Sunați copilul regulat și vedeți dacă totul este în ordine, sau rugați un vecin prieten să treacă pe la el să verifice.

 • Vorbiți despre această experiență!

Încurajați-vă copilul să vă împărtășească sentimentele cu privire la experiența de a sta singur acasă. Purtați această conversație înainte ca copilul să rămână singur, iar la întoarcere discutați despre cum acesta s-a simțit cât timp a fost singur. Există ceva ce i-a provocat teamă?

 • Nu exagerați!

Chiar și un copil suficient de responsabil nu ar trebui să stea prea mult timp singur acasă. Dacă o astfel de situație e inevitabilă, optați pentru diverse alternative, cum ar fi programele oferite de școală, diverse centre sau organizații de tineret. Este important să iei în calcul astfel de opțiuni, pentru a te asigura că copilul rămâne conectat și implicat.

De asemenea, este important să-i dezvălui copilului încă de la început ora la care te vei întoarce. Și evită să lași la vedere obiectele periculoase, cu risc de accidentare!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut