Singura țară din lume în care tăticii petrec mai mult timp cu copiii decât mămicile

Deși pentru mulți dintre noi poate părea ca desprins dintr-un vis frumos, există locuri în care tăticii petrec mai mult timp cu copiii decât mămicile.

Sigur că și pe meleagurile românești sunt tot mai multe familii care optează pentru egalitatea dintre genuri, aplicând acest concept în viața de zi cu zi… însă, trebuie să recunoaștem, mai avem mult de lucru până să ajungem un popor care să aibă la bază egalitatea de gen, asta dacă suntem optimiști.

Și totuși, putem să luăm aminte de la țările în care asta se întâmplă acum, în timp real. Un astfel de exemplu este Finlanda. Potrivit World Economic Forum, aceasta reprezintă singura țară din lume în care tăticii petrec mai mult timp cu copiii, decât mămicile.

Sigur că pentru a ajunge să se mândrească și să se bucure de un astfel de statut, a fost nevoie de mult sprijin din partea statutului.

Vă propunem să descoperim câteva moduri prin care Finlanda încurajează egalitatea de gen! Mai exact, egalitatea între părinți, pentru că, nu-i așa, atât mama, cât și tata, merită să petreacă tot timpul din lume cu proprii copii.

Printre beneficiile și punctele de sprijin, pe care statul finlandez le oferă părinților, se numără:

  1. Tăticii finlandezi primesc 9 săptămâni de concediu de paternitate. În această perioadă ei sunt plătiți cu 70% din totalul salariului.
  2. Mamele finlandeze se bucură de 4 luni de concediu de maternitate plătit.
  3. Statul a introdus numeroase programe de îngrijire universală, care, potrivit World Economic Forum, sunt disponibile pentru 340 de dolari/ lună (pentru salariile de acolo, suma e floare la ureche). De asemenea, asta înseamnă că mămicile se pot întoarce la lucru oricând doresc.
  4. Totodată, cuplurile pot beneficia de o perioadă suplimentară de 5 luni de concediu plătit, pe care îl pot împărți după bunul plac.
  5. Timpul tăticilor petrecut cu proprii copii este extrem de important, astfel că Guvernul lansează diverse campanii în acest sens. Cea mai recentă se numește „Daddy time” și are rolul de a încuraja bărbații să folosească acest timp pentru a crea o conexiune, o legătură cu propriul copil.

Se spune că o conexiune pe viață se creează cu ajutorul momentelor simple, din viața de zi cu zi. Așadar, nu lăsați să treacă nici măcar o zi în care să nu faceți ceva constructiv pentru relația cu propriul copil!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut