Sisteme de purtare a bebelușului

Purtarea bebelușului în sisteme specifice este recunoscută pentru beneficiile ei. Iată, ce tipuri de sisteme de purtare există, atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți.

Ce reprezintă sistemul de purtare a bebelușului?

Sistemul de purtare constă în purtarea copilului cu voi, transportându-l cu ajutorul unui țesut, altceva decât purtarea în cărucior. Folosit adecvat, sistemul de purtare este o metodă simplă și confortabilă care favorizează dezvoltarea copilului. Permite, în egală măsură, eliberarea mâinilor pentru a putea face diverse activități, continuând în același timp să răspundeți nevoilor copilului.

Această tehnică oferă avantaje atât pentru bebeluș, cât și pentru purtător, cu condiția de a respecta unele reguli de siguranță.

Avantajele pentru bebeluș

  • Ușurează digestia- întrucât bebelușul este poziționat vertical, sistemul de purtare favorizează regurgitarea, evită refluxul și diminuează colicile.

Unii părinți se îngrijorează că bebelușul va deveni un alintat dacă este purtat prea des. Trebuie să vă amintiți că, deși sistemul de purtare nu este prea comun la noi în țară, este foarte utilizat în lume și că acei copii se dezvoltă cât se poate de normal.

  • Facilitează crearea legăturii de atașament – gesturile și privirile afectuase din timpul purtării stimulează producția de oxitocxină, un hormon care contribuie la atașament. Mai mult, purtatul ajută părinții să răspundă mai rapid la nevoile bebelușului, ceea ce este de asemenea benefic pentru atașament.
  • Liniștește bebelușul – purtatul asigură o mai mare apropiere între părinte și bebeluș. Acesta poate auzi vocea mamei sau glasul tatălui și să le vadă fețele. Mai mult, atunci când un copil este purtat, este expus unor mișcări ritmice constante și este în contact fizic cu părinții. Cu unele port-bebe, cum ar fi eșarfele, este posibil să stați gol pe dedesubt și să faceți contact piele la piele. Purtatul are așadar un efect calmant pentru bebeluși și le dă acestora un sentiment de siguranță. În consecință, purtatul poate reduce plânsetele și agitația.
  • Stimulează dezvoltarea cognitivă – apropierea de părinte în timpul purtatului crește nivelul de atenție al bebelușului și îl incită să exploreze. Atunci când bebelușul este purtat, viziunea sa este de la înălțimea feței părintelui. Este astfel martor al activităților sale și acest lucru îi provoacă stimulări senzoriale multiple. Acest lucru îi favorizează dezvoltarea cognitivă și abilitățile motrice.
  • Favorizează somnul – apropierea de părinte în timpul purtatului acționează ca o barieră contra stimulilor externi. Acest lucru ajută bebelușul să își controleze mai bine sistemul nervos și ajută așadar la somn. Cercetătorii au remarcat că faptul de a fi purtat diminuează mișcările involuntare și ritmul cardiac al copilului.
  • Asigură o dezvoltare adecvată a articulațiilor și a mușchilor – atunci când purtarea se face conform regulilor, permite o bună poziționare a șoldurilor, ceea ce favorizează dezvoltarea acestora. Culturile care își poartă mult bebelușul au o rată scăzută de malformare a șoldurilor. Purtatul contribuie la dezvoltarea mușchilor gâtului și spatelui, cât și la dezvoltarea simțului echilibrului. Cum copiii purtați petrec mai puțin timp așezați în scaun sau culcați pe spate, purtatul diminuează riscul dezvoltării capului aplatizat.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi avantajele sistemelor de purtare a bebelușilor în rândul părinților!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut