Știați că…? / Limbi străine

Care este țara cu numărul cel mai mare de limbi străine vorbite? Cu siguranță vă duceți cu gândul la o țară cu o populație mare, dar, surpriză, răspunsul nu este China, India sau oricare altă mare țară!

Este vorba de Papua-Noua-Guinee, o țară de numai 462,840 kilometri pătrați cu o populație cu puțin mai mult de 7 milioane, care deține recordul ca fiind țara cu cele mai multe limbi vorbite. De fapt, în ciuda mărimii sale, această țară are o incredibilă diversitate lingvistică, cu 820 de limbi vorbite.

Un tânăr american vorbește peste 20 de limbi!

Tânărul american Timothy Doner este un supradotat care încă îi impresionează pe lingviști și neurologi: la nici 20 de ani el vorbeste deja curent peste 20 de limbi printre care: ebraică, franceză, rusă, italiană sau chiar swahili. Grație unei memorii fenomenale, acest tânăr învață în câteva luni o nouă limbă, ajutându-se în special de televizor, de cuvintele din melodii și de internet. Iată un video de când acesta avea 17 ani:

Se trezesc din comă și vorbesc altă limbă.

În 2010, Le Monde relatează extraordinarul caz al unei colegiene croate care, trezită dintr-o comă de 24 de ore, s-a apucat să vorbească deodată o germană academică și nu mai știa deloc să răspundă în croată. Povestea lui Britannique Rory Curtis, de 25 ani, este la fel de impresionantă: după un grav accident de mașină și o lungă spitalizare, aceasta a demonstrat niște abilități mintale extraordinare. El vorbește acum curent franceza și a obținut rolul unui actor texan Matthew McConaughey. Într-un interviu acordat de acesta în The Morning, el spune ca „este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla”.

Cum aceste cazuri puțin răspândite nu au nici o legătură cu intervenția divină, neurologii vorbesc mai degrabă de o învățare non-conștientă pe care un șoc sau un traumatism le-a produs în creier. Puțin dezamăgitor, am spune, pentru fanii de Science-Fiction și a filmelor precum „Fenomen” sau „Fără limite” sau chiar „Lucie”, un accident cerebral nu trebuie luat în râs, iar procentul ca aceste accidente să dezvolte talente este destul de redus. De altfel, se vorbește foarte puțin despre efectele secundare și dificultățile rezultate după aceste traumatisme.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut