Știați că…? / Lucruri interesante despre basme

Mici sau mari, nu există situație în care să nu adorăm poveștile cu happy-ending. Să descoperim cum, în urma unei lupte aprigi între Bine și Rău, Binele iese întotdeauna victorios. Sau să vedem cum prințesa cu suflet bun s-a căsătorit cu alesul inimii, un prinț arătos și curajos. Dat fiind că avem nevoie de întâmplări frumoase în viața noastră, ne-am gândit să descoperim câteva curiozități despre basme.

Iată câteva lucruri interesante mai puțin știut despre basme!

Știați că…?

  • Noțiunea de „basm” sau „conte de fée” a fost inventată de scriitoarea franceză Marie-Catherine d’Aulnoy, la sfârșitul secolului al XVII-lea?
  • 2 frați, Jacob și Wilhelm Grimm, au creat o compilație de povești tradiționale germane. Prima versiune a acesteia a fost publicată în anul 1812, iar acum povestirile sunt cunoscute ca fiind ale Fraților Grimm. Printre acestea se numără povești îndrăgite și mega-cunoscute de copiii din întreaga lume. Spre exemplu: Scufița Roșie sau Albă-ca-Zăpada.
  • Adesea versiunile basmelor sunt adaptate pentru a atrage publicul larg? De exemplu, în filmul Disney Albă-ca-Zăpada, regina malefică dorea inima inocentei tinere, în timp ce în povestea originală a Fraților Grimm, regina malefică voia plămânii și ficatul fetei pentru a-i mânca.
  • Piticii Albei-ca-Zăpada inițial nu aveau nume? Acestea au fost oferite de pentru prima dată de Disney.
  • Versiunea franceză a lui Rapunzel nu are un final fericit? Rapunzel este transformată într-o broască, în timp ce prințul este blestemat cu râtul unui porc.
  • Prima versiune a basmului Cenușăreasa a apărut de fapt în China? Datează din anul 850 d.H., iar denumirea în chineză pentru Cenușăreasa este Yeh-hsien. Aceasta purta o rochie din pene de pescăruș și pantofi de aur.
  • Inițial, povestea Scufița Roșie era utilizată pentru a-i face pe copii să se teamă de animalele sălbatice periculoase din pădure? De atunci, oamenii au început să se teamă de lupi.
  • „Albă-ca-Zăpada și trandafirul roșu” este o altă poveste care face parte din culegerile Fraților Grimm. Aceasta este diferită de povestea pe care o știm cu toții, întrucât printre personaje nu se află nici o regină malefică și nici un vânător rău. În schimb, apare un urs urât.
  • La început, basmele se adresau copiilor și adulților deopotrivă?

Indiferent de versiunile existe, adaptate diferitelor culturi, basmele ar trebui să facă parte din viața noastră, a tuturor. Purtându-ne pe tărâmuri neimaginate, acestea dau frâu liber creativității cititorului și îl încarcă de energie pozitivă. Și, mai mult decât atât, gândiți-vă că „viața în sine este cel mai frumos basm”, exact așa cum spune renumitul scriitor Hans Christian Andersen.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut