Știați că…? / Lucruri interesante despre primăvară

Primăvara este un anotimp de tranziție, făcând trecerea de la iarnă la vară. În mod normal, de primăvară avem parte în lunile martie, aprilie și mai, însă există numeroase persoane care consideră că primăvara ține de la  echinocţiul de primăvară (20 martie) până la solstiţiul de vară (21 iunie).

Indiferent de perioada pe care o considerați potrivită, cert este că primăvara natura se trezește la viață, totul înverzește și înflorește, iar noi ne revenim ușor-ușor din amorțeala iernii.

Privind acest anotimp, există numeroase lucruri interesante despre primăvară, unele cunoscute, altele mai puțin știute. Iată câteva dintre acestea!

Știați că…?

 • Prima zi de primăvară în Emisfera Sudică se suprapune cu prima zi de toamnă din Emisfera Nordică?
 • În Emisfera Sudică, primăvara durează din August până în Noiembrie?
 • Primele flori de primăvară sunt ghioceii, liliecii, irișii, crinii, lalelele, narcisele și păpădia?
 • Albinele roiesc de obicei primăvara? În această perioadă ele sunt mai docile și mai prietenoase, decât în orice altă perioadă a anului.
 • În timpul primăverii, păsările sunt mai vocale, întrucât acestea cântă pentru a-și atrage perechea și pentru a avertiza în privința rivalilor?
 • Deși primăvara este asociată cu încălzirea copacilor și înflorirea florilor, aceasta pare cea mai nepotrivită perioadă de naștere a bebelușilor? Potrivit unui studiu realizat în acest sens, copiii născuți primăvara sunt mai predispuși să sufere de schizofrenie, tulburare bipolară, anorexie sau depresie profundă.
 • Primăvara este perioada în care copiii cresc cel mai repede din an?
 • În timp ce luna decembrie este cea mai populară privind oficializarea unei logodne, primăvara târzie (iunie) și toamna (septembrie) sunt considerate sezonul nunților?
 • Calitatea spermei variază de la un sezon la altul? Potrivit cercetătorilor, concentrația acesteia este mai ridicată primăvara și mai scăzută toamna.
 • Astenia de primăvară nu este un mit? Aceasta constă într-o stare de slăbiciune fizică și oboseală permanentă, dureri de cap sau dificultăți de concentrare. Cauza? Ieșirea din hibernare și efortul de adaptare a organismului la noile condiții de viață.
 • Primăvara, apetitul sexual este mai crescut, iar oamenii au tendința de a fi într-o stare continuă de reverie? Medicii nu au explicație exactă, însă aceștia consideră că lumina crescută, mișcarea mai multă și pielea la vedere datorită hainelor de sezon, influențează nivelul hormonilor.

Primăvara este perioada în care parcă renaștem. Odată cu primele raze de soare care ne mângâie fața, parcă începem să simțim setea de libertate, dorința de explorare, de plimbări în aer liber. Un lucru benefic, cred, mai ales atunci când alegem să ne bucurăm de timpul frumos, alături de picii noștri.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut