Știați că…? / Lucruri interesante despre simțuri

Mici sau mari, cu siguranță există câteva curiozități pe care încă le mai avem despre simțuri. Pentru că fac parte din viața noastră și le utilizăm zi de zi, ne-am gândit să vă împărtășim câteva lucruri interesante despre simțuri.

Iată câteva generalități, dar și curiozități despre simțuri!

Știați că…?

  • Numărul total al simțurilor umane a fost disputat de-a lungul timpului, din cauza diferitelor definiții pentru ceea ce înseamnă „simț”? Totuși, este general valabil că există 5 simțuri umane: văz, auz, miros (simțul olfactiv), gust, pipăit (simțul tactil).
  • Cele 5 organe principale, asociate simțurilor sunt: ochii, urechile, nasul, limba și pielea?
  • Vederea este capacitatea ochilor de a detecta și a se concentra asupra imaginilor de lumină vizibilă, cu fotoreceptorii care se află în retina ochiului. Impulsurile electrice nervoase sunt generate pentru diverse culori, nuanțe sau grade de luminozitate.
  • Cele 2 tipuri de receptori se numesc tije și conuri? Tijele sunt sensibile la lumină, în timp ce conurile identifică diferitele culori.
  • Auzul este un simț care detectează vibrațiile sunetului? Mecanoreceptorii din urechea internă, sub forma unor mici oase și fibre asemănătoare părului, transformă mișcarea sau undele sonore din aer în impulsuri nervoase electrice, pe care creierul le poate interpreta ulterior.
  • Simțul tactil este activat de receptorii neuronali? Astfel de receptori sunt foliculii de păr găsiți în piele sau receptorii de presiune, găsiți pe limbă și gât.
  • Gustul alimentelor este detectat cu ajutorul celulelor senzoriale, numite muguri de gust? Acestea se află pe vârful limbii. De asemenea, gusturile de bază sunt următoarele: dulce, amar, acru, sărat și umami (specific pentru glutamați).
  • Copiii au mai mulți muguri de gust decât adulții?
  • Alimente precum ceapa, usturoiul, preparate calde sau picante pot atenua simțul gustativ? Alcoolul, tutunul și cafeina au același efect.
  • Mirosul, ca și gustul, este considerat un simț chimic? Există sute de receptori olfactivi sau celule senzoriale în pasajul nostru nazal, fiecare dintre acestea fiind asociată unei caracteristici diferite a mirosului molecular.
  • Aproximativ 80% din ceea ce credem că e gust, este de fapt miros? Aroma este o combinație de percepție, de gust și miros. Puteți testa asta și voi! Data viitoare când mâncați ceva, țineți-vă de nas! Veți vedea că nu veți simți gustul foarte bine. La fel se întâmplă și când avem nasul înfundat și, efectiv, simțim că mâncarea nu are niciun gust.
  • Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, abilitatea simțului olfactiv scade?
  • Simțul olfactiv se intensifică atunci când îți e foame?
  • Este discutabilă existența altor simțuri? Printre acestea se numără capacitatea de a detecta temperatura, durerea, echilibrul și kinestezia (aceasta se referă la capacitatea de a percepe mișcarea diferitelor părți ale corpului; puteți testa cu ochii închiși).
  • Ochii umani procesează circa 24 de milioane de imagini într-o viață? În general, vederea contribuie la 85% din cunoștințele acumulate.
  • Femeile posedă un simț olfactiv mai dezvoltat decât bărbații? De asemenea, simțul olfactiv al femeilor se accentuează în timpul sarcinii, astfel încât unele gravide ajung chiar să nu mai suporte unele mirosuri pe care, până la acea vreme, le considerau plăcute.
  • Cea mai puțin sensibilă parte a corpului este spatele?
  • Comparativ cu animalele, oamenii au un simț olfactiv destul de slab dezvoltat?
  • Nivelul de dezvoltare al simțurilor diferă de la o specie de animale la alta? Spre exemplu, câinii și rechinii au un miros super dezvoltat, în timp ce pisicile pot vedea foarte bine în lumina slabă.
  • În cazul unor animale și insecte, dispunerea receptorilor este extrem de ciudată? De exemplu, muștele au organele de gust în picioare, astfel încât acestea pot gusta orice lucru pe care se așează. De asemenea, pește somn are organele de gust în întreg corpul.
  • Alte animale au receptori ai simțului la care oamenii doar visează? De exemplu, unii șerpi au organe senzoriale care pot detecta lumina infraroșie, în timp ce păsările și albinele pot vedea lumina ultravioletă. De asemenea, liliecii și delfinii analizează undele sonore pentru a afla ce e în jurul lor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut