Știați că…? / Poluarea

Poluarea este o problemă mai mare decât oricând și vizează persoanele de pe întreaga Planetă. Astfel, din cauza activităților umane practicate de-a lungul timpului, în prezent trebuie să ne confruntăm cu numeroase probleme care vizează mediul: de la problema canalizărilor și a gunoaielor, până la substanțele chimice care pot polua aerul, apa și solul.

Pentru a conștientiza importanța majoră a acestui aspect, ne-am gândit să vă dezvăluim câteva lucruri  interesante despre poluare, numai bune de împărtășit și cu cei mici!

Știați că…?

  • Poluarea este procesul prin care o substanță introdusă într-un mediu afectează sau deteriorează calitatea vieții din mediul respectiv?
  • Există mai multe tipuri de poluare? Mai exact 9: poluarea aerului, a apei, a solului, radioactivă, termică, fonică, luminoasă, vizuală sau personală. Unele dintre aceste categorii au un impact la scară globală, în timp ce altele vizează medii mai restrânse.
  • Poluarea fonică, luminoasă și personală sunt cele mai puțin cunoscute tipuri de poluare? Totuși, acestea pot afecta serios bunăstarea și sănătatea oamenilor și animalelor. Astfel, zgomotul și lumina în exces pot cauza probleme de somn sau pot interfera cu concentrarea. Fumatul, abuzul de alcool sau de droguri sunt exemple de poluare cu caracter personal, iar acestea nu afectează doar utilizatorul, ci și persoanele din jur.
  • Plasticul este extrem de dăunător pentru mediu? Acesta a fost inventat la jumătatea secolului al XX-lea și deși este util omului în nenumărate moduri, acesta nu este biodegradabil. Deci, deșeurile de plastic ar trebui adunate corespunzător și reciclate, întrucât, aruncate la întâmplare, acestea poluează mediul, afectând viețuitoarele.
  • Cele mai poluate râuri din lume se găsesc în Asia? Ele conțin cu 30% mai multe deșeuri decât media globală și conțin cu 20% mai mult plumb decât râurile de pe orice alt continent.
  • Consumul de apă contaminată poate provoca afecțiuni grave? Printre acestea se numără holeră, febră tifoidă sau dizenterie cronică.
  • Peste 1 milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine sunt distruse de poluare în fiecare an.
  • Persoanele care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluanți atmosferici au un risc de deces din cauza cancerului pulmonar, mai mare cu 20%, decât persoanele care trăiesc în zone mai puțin poluate.
  • Copiii sunt principalele victime ale poluării? Din păcate, mai mult de 3 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani, mor anual din cauza condițiilor de mediu.

Poluarea este într-adevăr o problemă gravă, care ne afectează la nivel mondial, însă schimbarea stă la fiecare persoană în parte. Fiecare dintre noi poate face ceva în acest sens, învățând și aplicând diferitele metode de prevenire a poluării.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut