Stilul de viață de dinaintea concepției poate influența sănătatea copilului

Lunile de dinaintea nașterii unui copil sunt, de obicei, extrem de frenetice, viitorii părinți făcând tot ce pot pentru a se asigura că au o sănătate optimă în timp ce se pregătesc să aducă pe lume un copil. Cu toate acestea, există probabil mulți părinți care nu sunt conștienți de măsura în care sănătatea lor de dinaintea concepției poate avea efecte de lungă durată asupra descendenților lor.

Rezultatele recente ale cercetărilor au arătat importanța luării în considerare a obezității, consumului de alcool și a alimentației în timpul perioadei de preconcepție, deoarece acești factori pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării generale a unui copil, mai târziu în viață.

Studiul în cauză s-a bazat pe rezultatele unor cercetări anterioare, precum și pe 2 analize ale căror subiecți au fost femei cu vârste între 18 și 42 de ani, din Marea Britanie și Australia.

„Perioada de preconcepție este un moment critic când sănătatea parentală – incluzând greutatea, metabolismul și dieta – poate influența riscul viitoarelor boli cronice la copii, și acum trebuie să reexaminăm politica de sănătate publică pentru a ajuta la reducerea acestui risc.”, a spus profesorul Judith Stephenson, autorul principal al studiului.

De asemenea, acesta a afirmat că, deși mulți sunt conștienți de pericolul fumatului sau alcoolului atunci când încearcă să conceapă, mai puțini oameni știu despre modul în care hrana lor poate afecta viitorii descendenți.

Ce au constatat studiile

Studiile anterioare au evidențiat corelația dintre fumat, consumul ridicat de alcool și cafeină, dieta săracă, obezitatea și malnutriția în perioada preconcepției, cu riscul unui copil de a dezvolta boli cardiovasculare, metabolice, imune și neurologice, atât în perioada copilăriei, cât și în cea de adult.

Totodată, aceste studii au descoperit că atât obezitatea maternă, cât și cea paternă sunt legate de un risc mai mare de afecțiune cronică mai târziu în viață.

În noile analize efectuate în timpul studiului, cercetătorii au evaluat nutriția a 509 de femei cu vârsta între 18 si 42 de ani, deci aproximativ intervalul de vârstă asociat reproducerii. Constatările au concluzionat ca 96% dintre femei au aportul de fier și acid folic mai scăzut decât este recomandat în perioada în care o femeie se pregătește pentru sarcină.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii cred că trebuie făcute mai multe eforturi pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește sănătatea din perioada de preconcepție, susținând ideea că școlile ar trebui să-i învețe pe adolescenți cu privire la ceea ce este nevoie pentru a se pregăti pentru perioada în care vor fi deveni părinți.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut