Studiu: Ciupercile – bogate în antioxidanți care pot avea efect anti-îmbătrânire

Potrivit unei echipe de cercetare de la Penn State, ciupercile pot conține cantități neobișnuit de mari din doi antioxidanți despre care unii oameni de știință consideră că ar putea susține lupta împotriva îmbătrânirii, contrbuind de asemenea la o stare de sănătate mai bună.

În studiul realizat, cercetătorii au descoperit că ciupercile conțin cantități mari de ergotioneină și glutation. Totuși, cantitatea conținută diferă de la o specie la alta.

Beelman, autorul studiului, a spus că atunci când corpul folosește alimente pentru a produce energie, provoacă de asemenea stres oxidativ, deoarece sunt produși niște radicali liberi. Radicalii liberi provoacă leziuni celulelor, proteinelor și chiar ADN-ului.

„Alimentarea” organismului cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva acestui stres oxidativ.

„Există o teorie – teoria radicalilor liberi ai îmbătrânirii – care spune că atunci când oxidăm produsele alimentare pentru a produce energie, există un număr de radicali liberi care sunt produși, reprezentând efectul secundar ale acelei acțiuni, mulți dintre aceștia fiind toxici.” Totodată, „Corpul are mecanisme pentru a controla majoritatea dintre ele, la fel ca ergotioneina și glutationul, dar în cele din urmă se acumulează suficiente pentru a provoca leziuni, care au fost asociate cu multe dintre bolile asociate îmbătrâniri, cum ar fi cancerul, bolile coronariane și Alzheimer”.

Constatări în urma cercetării

Potrivit cercetătorilor, ale căror concluzii au apărut într-un număr recent din Food Chemistry, cantitățile de ergotioneină și glutation în ciuperci variază în funcție de specie. Dintre cele 13 specii testate, cea mai mare cantitate din cei doi compuși se află într-o specie sălbatică, numită porcini (populară în Italia, unde căutarea acesteia a devenit un fel de „distracție” națională).

Cele mai comune tipuri de ciuperci, cum ar fi button, au avut o cantitate mai mică din acești antioxidanți, însă și aceasta reprezintă mai mult decât ce conțin majoritatea alimentelor.

O altă constatare a cercetătorilor este că acele ciuperci care sunt bogate în ergotioneină, conțin tot la fel de mult glutation și invers.

Totodată, potrivit autorului studiului Beelman, cantitatea acestor compuși nu este influențată prin gătire.

Beelman a spus că cercetarea viitoare ar putea privi rolul pe care ergotioneina și glutationul îl au în reducerea probabilității bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.

„Este preliminar, dar puteți observa că țările care au mai mult ergotioneină în dieta lor, țări precum Franța și Italia, au, de asemenea, incidente mai scăzute de boli neurodegenerative, în timp ce oamenii din țări precum Statele Unite, care au cantități mici de ergotioneină în dietă, au o probabilitate mai mare de boli cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer”. a spus Beelman. „Acum, că este vorba doar de o corelație sau de cauzalitate, nu știm, dar este ceva trebuie analizat, mai ales că diferența dintre țările cu rate scăzute de boli neurodegenerative este de aproximativ 3 miligrame pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ cinci ciuperci din specia button/ zi.”

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut