Suferinta copilului manifestata prin regresie

Cu totii ne dorim copii sănătoși, fericiți, energici și suntem atât de mândri când aceștia se comportă așa cum ne dorim. Dar ce se întâmplă atunci când copilul suferă și devine așa cum nouă „nu ne place”, devine plângăcios, nervos, îl ia pe nu în brațe și face totul spre disperarea noastră?

Băiețelul meu a fost întodeauna un copil energic, fericit, întelegător și rareori a avut accese de furie când era foarte mic, iar eu o mamică fericită, relaxată, calmă și cu foarte multa răbdare în a-i explica cum funcționează lucrurile. Când avea 2 ani, am rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil și oricât de mult mi-am dorit și am crezut că lucrurile nu se vor schimba, cel putin nu în familia noastră, stările de rau de la începutul sarcinii, hormonii, pregătirile pentru venirea pe lume al celui de-al doilea copil și-au pus amprenta asupra noastră, fapt ce a dus la o regresie comportamentală a copilului și la o perioadă de crize și de zbateri ale lui pe care noi nu reușeam să le gestionăm de fiecare data în cel mai optim mod.

În cazul nostru a fost vorba de nașterea unui frățior, un eveniment extrem de fericit în viața noastră, dar lucrurile se schimba de obicei atunci cand în familie intervin evenimente mai puțin fericite, precum o despărțire, pierderea cuiva drag sau un comportament agresiv verbal sau fizic din partea unui părinte sau a unui cadru didactic la gradiniță sau la școală.

Ce se poate schimba și cum putem interveni pentru a depași cu bine toate aceste momente, puteți citi în rândurile ce urmează:

  1. Dă-ți timp pentru a vedea dacă este vorba despre o situatie trecătoare. În primii ani de viață copiii trec prin diferite perioade dificile, acestea atenuându-se până la dispariția lor odata cu trecerea timpului.
  2. Oferă-i atenție! Dacă copilul reâncepe să facă pipi în pat, încearcă să stai de vorbă cu el pentru a vedea ce simte în legatură cu asta, ascultă-l fără a-l judeca. Reproșurile nu îl vor ajuta să treacă peste acest moment și nici nu-l vor ajuta în maturizarea și asumarea comportamentelor pe care le va avea mai târziu, în viața de adult.
  3. Fii atent la emoțiile și nevoile copilului! Asigură-l mereu cu privire la dragostea necondiționată pe care i-o porți fiind prezent în momentele dificile din viața lui. De exemplu: îmbrățiseaza-ți copilul ori de câte ori simți că este emoționat sau se află într-un moment dificil de gestionat, asigură-l ca ești acolo pentru a-i oferi ajutorul în cazul în care va avea nevoie de el.
  4. Fii înțelegător și vorbește cu el cât poți de mult. Copiii, la fel ca și adulții, au nevoie de timp pentru a se adapta la nou, tocmai din acest motiv este bine să fii sincer cu el, să-i povestești cum va fi, pentru a-l pregăti din timp pentru marea schimbare.
  5. Oferă-i posibilitatea de a alege. Astfel îi oferi libertatea de a se exprima și a decide singur în anumite privințe, ceea ce îi va crește sentimentul de independență, de siguranță și încredere în propria lui persoană.
  6. Un copil sănătos care după mai multe luni reîncepe să facă pe el în mod repetat, suferă probabil de o problemă de sănătate, cum ar fi o infecție urinară. Cel mai bine este să vorbiți cu un medic pentru a vă oferi sfaturi și ajutor în acest sens.

Ca părinți ai acestor bucurii de copii, ne dorim uneori ca ei să evolueze într-un ritm mai alert decât o fac, să meargă mai repede, să vorbească mai repede și mai corect. Probabil din cauza vitezei cu care ne desfășurăm activitățile și a timpului limitat, nu mai reușim să ne bucurăm cu adevarat de primii pași, primele gângureli și primele gesturi prin care își manifestă aceștia mica personalitate. Însă, nu trebuie să uităm că fiecare are ritmul lui, iar ca dezvoltarea copiilor noștri să fie una cât mai sănatoasă e nevoie ca noi, părinții, să facem parte din proces, acceptându-i și fiind prezenți în viața lor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut