Tații și adolescenții. Rolul tatălui în dezvoltarea adolescenților

Tații au o importanță deosebită pentru adolescenți, deoarece relațiile bune dintre tați și copii pot stimula stima de sine și bunăstarea adolescenților. Doar a fi prin preajmă și petrecerea a puțin timp zilnic, cu propriul copil este un început minunat.

Ce rol are un tată în dezvoltarea unui adolescent

Relațiile bune între tați și adolescenți se bazează pe o prezență activă a taților, pe implicarea acestora în viața de zi cu zi a propriilor copii. De exemplu, unele cercetări arată că fetele adolescente ale căror tați sunt calzi și susținători, raportează niveluri înalte de stimă de sine.

Tatăl iubitor și atent a fost, de asemenea, asociat cu mai puține simptome de depresie în rândul adolescenților. Totodată, cercetările au constatat că acei adolescenți ai căror tați sunt implicați, stau, în general, departe de probleme.

Copiii, în special băieții, învață foarte mult de la proprii tați despre modul în care să te comporți într-o relație. De exemplu, modul în care tații interacționează cu partenerele de viață și copiii tinde să influențeze modul în care proprii copii se comportă într-o relație, mai târziu în viață.

Vestea proastă este că un model patern aspru și dur (când tații oferă mai puțin sprijin și au mai multe lupte cu copiii) a fost asociat cu mai multe simptome de depresie la adolescenți. Depresia în rândul taților este, de asemenea, asociată cu problemele psihologice la adolescenți, posibil mai ales pentru fete.

Cum evoluează relația tată-adolescent

Atât mamele, cât și tații petrec mai puțin timp cu copiii lor în timpul adolescenței, pe măsură ce adolescenții câștigă mai multă independență. Dar schimbările în relațiile tată-adolescent pot deschide ușile spre noi modalități de conectare.

Tații pot găsi diferite modalități de a se conecta cu copiii în anii adolescenței. Spre exemplu, puteți să vă bucurați de numeroase activități în timpul liber, care să fie pe placul ambelor generații: vizionarea unui film, practicarea unui sport sau a exercițiilor fizice.

Adolescenții ar putea, de asemenea, să se adreseze propriilor tați pentru ajutor în domenii precum orientarea privind cariera, obținerea unui permis de conducere sau gestionarea banilor. Deci, rolul unui tată continuă să rămână important, deși copilul este acum un adolescent.

Construirea unei relații solide cu propriul copil

Chiar dacă rolul tău s-a schimbat, ești încă important pentru sănătatea și bunăstarea copilului tău, jucând un rol definitoriu în îndrumarea copilului spre vârsta adultă.

Iată câteva modalităță de a te implica în viața propriului copil:

  • E bine să fii tot timpul prin preajmă.

Chiar dacă copilul este în camera sa, iar tu în altă cameră, simpla prezență în apropiere este de folos, susțin cercetările. Potrivit acestora, în acest caz, adolescenții întâmpină mult mai puține probleme de comportament.

  • Încearcă să modelezi regulile.

Asta nu înseamnă să cedezi, ci pur și simplu să încerci noi metode de abordare. Sau, de exemplu, dacă tocmai ai avut o ceartă cu adolescentul, încearcă să vii cu o propunere care să vă ajute pe amândoi să vă simțiți mai bine și, în acest mod, să nu deteriorați relația.

  • Negociază și fă compromisuri.

Folosirea abilităților de negociere și capacitatea de a face compromisuri, când este posibil, vă va ajuta să aveți o relație pozitivă cu propriul copil. De asemenea, acestea sunt tactici bune, cu ajutorul cărora comunicarea poate evolua, semănând mai mult cu cea dintre doi adulți.

  • Petrece timp cu copilul.

Nu va dura mult până când copilul va crește și își va lua zborul, așa că profită de orice șansă pentru a petrece mai mult timp cu el și pentru a vă conecta. Iată câteva recomandări în acest sens!

  • Spune povești copilului.

Niciodată nu este prea târziu pentru acest lucru. Poate fi despre exploratori celebri sau povești din propriile călătorii, inspirate din propriile experiențe, povestiri din viața de dinainte de căsătorie sau orice altceva care constați că trezește interesul copilului.

  • Arată-i copilului cât de mult îl iubești.

Adolescenții nu sunt niciodată prea „bătrâni” pentru o îmbrățișare, chiar dacă își dau ochii peste cap și spun: „Ești atât de jenant, tată!” Dacă afecțiunea fizică nu te reprezintă, există și alte moduri în care poți arăta iubire. Spre exemplu, făcând lucruri normale pentru copil: luarea de la petreceri sau mersul la partidele de sport pe care acesta le desfășoară.

  • Practicați un hobby comun.

Poate fi destul de dificil să găsești unul, având în vedere că cei mai mulți adolescenți preferă jocurile pe calculator sau interacțiunea cu diferite medii sociale. Totuși, nu te da bătut! Cu siguranță veți descoperi ceva pe placul amândurora: jocul de cărți, mersul cu bicicleta, etc.

  • Permite-i copilului să fie el expertul.

Fii deschis să înveți noi lucruri de la copilul tău! Lasă-l pe acesta să îți arate cum se face și să te inițieze într-o activitate mai puțin știută de tine. Aceasta este o modalitate foarte bună pentru adolescenți de a construi abilități de încredere și de mentorat.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut