Teama de întuneric la copii. Sfaturi și recomandări pentru părinți

Frica este o parte normală a vieții pentru noi toți, inclusiv pentru copiii mici. Teama tinde să apară atunci când încerci ceva nou, ceva ce nu ai mai experimentat până acum, ceva care este necunoscut.

Copiii experimentează lucruri noi zilnic, astfel că teama are numeroase oportunități să iasă la suprafață, mai ales pe timpul nopții.

De obicei, teama de întuneric apare pe la vârsta de 2-3 ani, atunci când copiii sunt suficient de mari să își imagineze diferite lucruri, dar nu suficient de înțelepți pentru a distinge imaginația de realitate.

De unde vine frica

Vă întrebați ce cauzează teama copiilor de întuneric? Televiziunea este unul dintre declanșatori. Dacă nu monitorizați timpul copiilor petrecut în fața televizorilor și programele vizionate, aceștia riscă să fie expuși la programe nepotrivite vârstei lor. Poate că pentru un adult sau un copil mai mare, diferitele programe nu fac niciun rău, însă pentru copiii mai mici, pot reprezenta un adevărat declanșator al fricii.

Cărțile reprezintă o altă sursă a creării unui haos în mintea copilului, pe parcursul unei nopți. Spre exemplu, diferitele reprezentări ale personajelor negative pot fi interpretate greșit de mintea unui copil, ducând la frici și temeri pe care un adult nu le distinge în mod normal.

O altă sursă a fricii unui copil este chiar părintele care, bine intenționat, sperie copil cu tot felul de personaje: „Dacă nu ești cuminte, vine Baba Cloanța și te ia.” Sau „Te dau la țigani.”, etc. Deși această abordare poate părea o strategie nevinovată, ea poate insufla o frică puternică celui mic, mai ales pe timp de noapte.

Vestea bună este că această frică de întuneric poate fi manipulată.

Iată câteva recomandări pentru părinți!

Cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face pentru un copil cu o teamă de întuneric, este acela de a comunica, de a fi respectuos și de a arăta înțelegere, empatie.

  • Păstrează-ți calmul!

Fii cât se poate de calm când vorbești cu copilul tău despre teama de întuneric. Ascultă și asigură-te că nu exagerezi și exacerbezi faptele, pentru a nu agrava această frică.

Dă copilului un sentiment că este în siguranță, că poate să se descurce cu frica sa. Mai mult, poți da fricii un nume. Explică-i copilului ce este frica și ajută-l să înțeleagă că este perfect normal să aibă acest sentiment.

  • Nu fi frustrat!

Nu te frustra din simplul fapt că tu știi că sursa fricii copilului nu este una reală. Nu folosi exprimări de forma: „E o prostie ce crezi tu. Monștrii nu există.” Sau „E doar un zgomot.” Poate că monștrii sunt imaginari, însă frica de ei e reală, iar aceasta trebuie tratată ca atare.

  • Oferă sprijin copilului!

Permite copilului să știe că tu ești lângă el ori de câte ori are nevoie, gata să îl ajuți să se simtă în siguranță.

  • Nu dormi în camera lui peste noapte!

Deși poate fi tentant acest lucru, pentru a liniști copilul, nu este o alegere potrivită. Este recomandat să păstrezi limitele și să îi oferi copilului diferite instrumente care să îl ajute să facă față fricii de unul singur.

  • Oferă copilului o sursă de putere!

Oferă copilului puterea necesară pentru a confrunta întunericului. Spre exemplu, puteți întreba copilul dacă vrea să fie verificat peste noapte. Apoi, lăsați-l pe el să decidă intervalul de timp la care să se întâmple acest lucru. Pot fi 5 minute, sau 2 ore… indiferent de timp, respectați-i alegerea.

De asemenea, apelați la obiecte de confort: pătura preferată, ursulețul preferat, etc. Ar putea fi de folos și un animăluț luminat sau o veioză cu o lumină slabă.

  • Optează pentru un ritual liniștitor înainte de culcare!

Televiziunea nu are ce să caute în acest interval al zilei, iar dacă citiți povești, asigurați-vă că acestea nu sunt înfricoșătoare. De asemenea, o variantă potrivită este să optați pentru timp petrecut cu copilul. Un joc imaginar, un puzzle sau lego pot fi soluții potrivite.

  • Nu ignora o problemă mai mare!

Stresul cauzat de diferite probleme cum ar fi divorțul, moartea unui animal de companie sau nașterea unui alt copil, poate crește riscul de anxietate, chiar și în rândul copiilor. Drept urmare, acea anxietate se poate manifesta ca o teamă de întuneric, pe timp de noapte. Astfel, dacă există probleme familiale în joc, discută cu medicul pediatru și vezi dacă nu cumva ar fi util ca micuțul tău să vorbească cu un psiholog.

Cu sprijinul unui părinte înțelegător, majoritatea copiilor pot trece peste teama de întuneric în câteva săptămâni. Dar dacă frica durează mai mult, probabil că este mai bine să optezi pentru o conversație cu medicul pediatru, pentru a determina dacă copilul are nevoie de ajutor specializat.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut