Muzeul Banatului

Muzeul Banatului datează din 1877, acesta reprezentând anul deschiderii oficiale a muzeului pentru public. Activitatea muzeului avea să fie guvernată în întregime de o societate muzeală înființată în anul 1879. Ulterior, aceasta s-a unificat cu Societatea de Istorie și Arheologie, în acest mod luând naștere Societatea Muzeală de Istorie și Arheologie.

Inițial, sediul Muzeului Banatului a fost Casa Wellauer, însă, în anul 1887, aceasta a intrat în reparații generale care au durat mai mulți ani. În această perioadă, patrimoniul muzeului a fost adăpostit în clădirea vechii prefecturi.

Patrimoniul Muzeului

La sfârșitul secolului al XIX-lea patrimoniul muzeului era împărțit în următoarele colecții: de arheologie şi istorie veche, pinacotecă, ştiinţele naturii, bibliotecă si arhivă. Începând cu anul 1893, acestora se mai adaugă secțiunea de artă decorativă.

Un an mai târziu, activitatea muzeului vizează și unele săpături arheologice care s-au întins pe durata a mai multor decenii. În anul 1896 Muzeul Banatului a participat la Expoziţia Universală de la Budapesta cu diverse exponate, câştigând o medalie de bronz şi o diplomă de mulţumire.

Începând cu anul 1919, pentru Muzeul Banatului se conturează o nouă perioadă. Deși instituția întâmpină diverse greutăți privind lipsa unui spațiu adecvat, acum au avut loc diverse acțiuni de reorganizare și îmbogățire a tezaurului existent. Acestea au vizat cercetarea bisericilor de lemn din Banat, inițierea săpăturilor arheologice organizate ştiinţific (coordonate de către reputatul istoric Constantin Daicoviciu), precum și îmbogățirea colecțiilor de ştiinţe naturale şi de artă prin intrarea în patrimoniul lor a unor piese foarte rare.

Începând cu anul 1948, sediul Muzeului Banatului este mutat într-o clădire adecvată, Castelul Huniade. După anul 1950, colecțiile din cadrul muzeului s-au îmbogățit, urmând ca în anul 2000, acesta să numere variate secții: Istorie, Sţiintele Naturii, Artă, Etnografie, Muzeul Satului Bănăţean, Laboratorul zonal de restaurare, constituind o instituţie culturală de referinţă a Banatului.

Privind Muzeul Satului Bănățean, acesta a devenit o instituție muzeală independentă în anul 2000, urmând ca 6 ani mai târziu să-i fie integrată şi Secţia de Etnografie a Muzeului Banatului.

Tot în anul 2006 Secția de Artă a Muzeului Banatului s-a transformat într-o instituție autonomă, schimbându-și denumirea în Muzeul de Artă Timișoara. Acesta este şi anul în care au fost demarate reparațiile Castelului Huniade, lucrările continuând şi azi.

Din martie 2011 expoziţiile sunt organizate în Bastionul Maria Theresia.

După cum putem observa, Muzeul Banatului adăpostește o colecție vastă de exponate, care, prin varietatea și ineditul lor, vor trezi interesul oricărui vizitator indiferent de vârstă. Așadar dacă ești în Timișoara, măcar în trecere, nu ezita să faci o vizită și la acest muzeu. Îți promitem că nu vei pierde timpul, ci îl vei petrece în cel mai frumos și util mod.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut