Muzeul Literaturii Române

Așa cum și numele anticipează, Muzeul Literaturii Române este un muzeu bucureștean, dedicat în întregime literaturii române.

Un scurt istoric

Deschiderea Muzeului Național al Literaturii are loc la 1 iunie 1957 și se datorează fondatorului său, academicianul Dumitru Panaitescu – Perpessicius. De-a lungul existenței sale, muzeul a funcționat în mai multe sedii. Primul se afla într-o clădire situată pe șoseaua Kiseleff nr. 10, urmând ca între anii 1964-1966 muzeul să își mute sediul în strada Muzeul Zambaccian nr. 151, în fosta casă a lui Mihail Sadoveanu. Începând cu anul 1967, colecțiile muzeului sunt găzduite în Casa Krețulescu din Bulevardul Dacia nr. 12, sector 1.

După 42 de ani de funcționare în această clădire, Muzeul Literaturii Române și-a închis porțile pentru publicul larg, fiind evacuat din cauza unei acțiuni de retrocedare survenite în anul 2014. În urma acestui eveniment, din 15 august 2014, muzeul a fost mutat în sediul provizoriu din Casa Presei, corp A4, etajul 2, unde a fost redacția ziarului Gândul.

Muzeul Literaturii Române și patrimoniul său

Muzeul beneficiază de o colecție de peste 300 000 manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Printre acestea se disting și manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valéry, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti și Mihai Eminescu.

O vizită la acest muzeu îți va permite să guști puțin din complexitatea și frumusețea indescriptibilă a literaturii române.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut