Muzeul Național de Artă al României

Înființat în anul 1948, Muzeul Național de Artă al României își desfășoară activitatea în fostul Palat Regal din București, fiind considerat cel mai important muzeu de artă din țară.

Evoluția muzeului

Tezaurul Muzeului Național de Artă al României este reprezentat de cele mai stufoase colecții de picturi din România. Acesta deține o colecție importantă a regelui Carol I, găzduită inițial la Castelul Peleș de la Sinaia, precum și în alte saloane ale reședințelor regale române. O altă parte a pieselor expuse a fost adusă de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, din alte muzee bucureștene, precum Anastase Simu (înființat în anul 1910), Dr. Ioan și Nicolae Kalinderu (inaugurat în anul 1909), dar și din colecții particulare. Acestora li se alătură și patrimoniul primului muzeu de artă din București, inaugurat în 1836 în clădirea unei școli a Mănăstirii Sfântul Sava, la inițiativa pictorului Carol Valenstein.

Încă de la inaugurare, din anul 1948, Muzeul Național de Artă este adăpostit în clădirea fostului Palat Regal din București construit în anul 1937. În prezent, muzeul numără peste 70 000 de exponate, clasificate astfel: Galeria Națională, ce include lucrările celor mai buni pictori români (Ion Andreescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, ș.a.) și Galeria de Artă Europeană.

Galeria de Artă Europeană

Înființată la 20 iunie 1951, Galeria de Artă Europeană include piese de sculptură, pictură și artă decorativă (covoare, goblenuri, mobilier, ceramică, broderii) din secolul al XIV-lea și până în secolul al XX-lea. Fiecare lucrare este prezentată prin încadrarea sa în curentul specific și școala apartenentă din istoria artei. În anul 2007, Galeria de Artă Europeană a fost renovată în întregime.

Galeria de Artă Românească

Galeria de Artă Românească este organizată în 2 secțiuni: Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Modernă Românească.

Cea dintâi pune la dispoziția vizitatorilor un număr de peste 9 500 de piese, colecţia fiind cea mai mare şi mai importantă de acest gen din ţară. Lucrările sunt reprezentative pentru secolele XIV – XIX, surprinzând specificul artistic local care a înflorit pe fondul vechi de tradiţie bizantină, ori a împrumutat influenţe din arta occidentală, reușind să dea naştere unor forme artistice originale.

Galeria de Artă Românească Modernă a fost inaugurată în primăvara anului 2001. Lucrările din această categorie sunt expuse la mezanin și la etajul II în aripa Știrbei.

La mezanin pot fi admirate lucrările picturii românești timpurii (Nicolae Polcovnicul, Eustatie Altini, Anton Chladek, Niccolò Livaditti, Giovanni Schiavoni, Carol Wahlstein, Constantin Daniel Rosenthal, Ion Negulici, Constantin Lecca, Carol Popp de Szathmary) în mare majoritate portrete ale membrilor familiilor boierești și câteva peisaje.

La etajul II lucrările sunt expuse în 11 săli, acestea reprezentând lucrări de pictură și sculptură ale maeștrilor români.

De ce să vizitezi Muzeul Național de Artă al României

Un tur al acestui muzeu îți va face cunoștință cu capodoperele marilor artiști naționali sau europeni din diverse perioade artistice. O sursă de inspirație, de liniște sau de regăsire interioară, muzeul reprezintă un mijloc ideal de petrecere a timpului liber pentru toți devoratorii de cultură.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut