Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României datează din anul 1970, acesta constituind, din punct de vedere al reprezentativității, primul muzeu de arheologie și istorie din țară.

Evoluția Muzeului

Muzeul a găzduit cele mai faimoase tezaure, printre care și cele din metal prețios, acesta fiind singurul loc în care colecțiile se puteau bucura, concomitent, de siguranță și vizibilitate. Pe lângă acestea, Muzeul deținea o paletă variată de piese de mare valoare arheologică și istorică, menite să reconstruiască mileniile de istorie sau, cu mai multă acuratețe, istoria de atunci.

Expoziția permanentă din cadrul Muzeului de Istorie se întindea la acea vreme în 49 de săli, acestora adăugându-se Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric. Din punct de vedere tematic, se putea observa varietatea și complexitatea acesteia. De la istoria Paleoliticului și Mezoliticului, până la prezentul acelei perioade, România în anii construcţiei socialiste, toate erau bine reprezentate și categorisite.

Anul 1977 a fost unul plin de zbucium și pentru Muzeul Național de Istorie a României. Cutremurul din acest an a afectat atât clădirea muzeului, cât și o parte din patrimoniul său, acest lucru determinând schimbarea aproape completă a expoziției. Cea de-a doua expoziţie permanentă a MNIR oglindea aproape în întregime expresia voinţei politice a Partidului Comunist. Mai mult, o întreagă secție a muzeului era dedicată figurii reprezentative a regimului communist.

Anii ’80 sunt reprezentativi pentru decadența acestei instituții. Lipsa de resurse materiale și-a spus cuvântul în ceea ce privea activitatea muzeului.

O nouă eră, o nouă poveste

Anii ’90 întorc pagina și o altă istorie a muzeului, dar și a întregii societăți românești începe să fie scrisă. Schimbarea și confuzia sunt termenii definitorii pentru această perioadă. Începând din acest moment, echipa MNIR se mărește, activitatea intrând pe un făgaș promițător.

Muzeul „iese în lume”, organizând expoziţii remarcabile, atât la sediul propriu, cât și în ţară, sau în străinătate. Mai mult, acesta a fost gazda unor manifestări științifice de prima mână, cum ar fi Congresul Internaţional de Bronzuri Romane, din mai 2003.

Printre atribuțiile curente ale muzeelor din România se numără și cercetarea științifică. În acest sens, Muzeul de Istorie desfășoară annual diverse cercetări arheologice, gestionând o paletă variată de proiecte de acest gen.

Clădirea muzeului este, ea însăşi, monument istoric, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, de inspiraţie germană. Așa cum am menționat, aceasta a fost victima unor evenimente diverse, din acest motiv trecând printr-un proces serios de reabilitare în ultimul deceniu.

Vizita la Muzeu – o călătorie în timp

În prezent, în cadrul muzeului sunt disponibile trei dintre secțiile expoziției permanente: Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul şi Columna lui Traian. Pe lângă acestea, muzeul găzduiește diverse expoziții temporare, precum și numeroase evenimente.

O vizită la acest muzeu este echivalentul călătoriei în timp. Odată ajunși, prin intermediul expozițiilor sunteți puși față-n față cu istoria. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, veți putea observa și lua la cunoștință istoria propriului nostru neam.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut