Muzeul Theodor Aman

Amplasat pe strada C.A. Rosetti, Muzeul Theodor Aman reprezintă o impresionantă reședință particulară din București, fiind considerată drept prima casă-atelier de artist din România.

Istoria Muzeului Theodor Aman

Clădirea datează din anul 1868, construirea sa bazându-se pe planurile proprietarului, pictorul Theodor Aman. De la decorația exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) și cea interioară, până la cele mai mici detalii, toate exprimă spiritul și viziunea lui Aman: pictura murală, vitraliile, decorația pictată aplicată pe uși, stucatura tavanelor, lambriurile din atelier sau mobilierul sculptat.

Prin arhitectura sa și prin piesele de decor, edificiul se transformă ușor într-un adevărat templu al artei. Elemente ale arhitecturii neoclasice și renascentiste, prezente mai ales pe fațadele nordică și estică, dar și la stilistica neogotică existentă în cea mai spectaculoasă încăpere din casă, atelierul de lucru, sunt elementele de referință pentru arhitectura casei.

Pictorul a locuit aici până la moartea sa, survenită în anul 1891. Prin testament, casa a revenit soției sale, Ana Aman. În urma dorinței soțului ei de a transforma reședința în muzeu, în 1904 clădirea, colecția de pictură, gravură, instrumentele de lucru, mobilierul erau donate statului, iar patru ani mai târziu, la 16 iunie 1908, avea să aibă loc inaugurarea Muzeului „Theodor Aman”.

Ce veți găsi la Muzeul Theodor Aman

Reședința este una dintre puținele clădiri care nu a fost supusă modificărilor de-a lungul timpului. O vizită la acest muzeu vă va introduce în atmosfera vieții private specifică epocii Belle Epoque, încântându-vă privirea cu o mare parte a lucrărilor pictorului și graficianului Theodor Aman.

Colecția expusă este extrem de valoroasă, dar și diversă, cuprinzând piese de pictură, grafică și sculptură, precum și ustensile de lucru și alte obiecte aparținând pictorului și graficianului Theodor Aman (1831-1891).

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut