Muzeul Zambaccian

Muzeul Zambaccian este un muzeu de artă din București, fiind amplasat în apropiere de Piața Dorobanților, pe strada care-i poartă numele.

Clădirea în care se află muzeul este fosta casă a lui Krikor Zambaccian (1889-1962), fiind donată de către acesta statului român. Zambaccian a fost cunoscut drept un om de afaceri român de etnie armeană, reputat critic și colecționar de artă.

Evoluția Muzeului Zambaccian

Încă de la început casa lui Zambaccian fusese concepută, după proiectele arhitectului C.D. Galin, nu numai ca spațiu de locuit, ci și ca spațiu expozițional pentru opere de artă. Încă de la terminarea construcției, în 1942, aceasta era disponibilă amatorilor de artă, o zi pe săptămână.  Deschiderea oficială a muzeului a avut loc pe data de 1 martie 1947, urmând ca, zece ani mai târziu, construcția să sufere unele modificări în scopul extinderii spațiului de expunere.

În timpul regimului ceaușist muzeul a fost închis, exponatele fiind mutate în alt sediu. Începând cu anul 1992 muzeul a fost deschis în sediul inițial.

Muzeul Zambaccian în prezent

În anul 2008, muzeul este închis din nou pentru renovare. Aceste modificări au presupus consolidarea clădirii, mărirea spațiului de expunere, precum și restaurarea unei părți semnificative din lucrări. În urma acestor adăugiri, spațiul te întâmpină cu o nouă formulă expozițională, extinsă în care te poți bucura de măiestria și splendoarea operelor expuse.

În prezent, muzeul funcționează ca o filială a Muzeului Național de Artă al României. Operele de artă existente aici cuprind lucrări de pictură, sculptură, grafică și mobilier. Printre acestea se distinge o colecție de lucrări ale artiștilor români, incluzând un portret al lui Zambaccian, pictat de Corneliu Baba, precum și lucrări ale mai multor impresioniști francezi. O mare parte dintre lucrările expuse aici aparțin impresionantei colecții de artă donate de Krikor Zambaccian.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut