Parcul Central din Cluj

Localizat în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, Parcul Central are o vechime de aproape 2 secole, fiind cunoscut și sub denumirea de Parcul Mare.

Istoric

Istoria Parcului începe în anul 1827 când organizația Asociația de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul neamenajat cu scopul construirii unui spațiu de recreere. Accesul publicului larg a fost permis 3 ani mai târziu, denumirea inițială fiind Népkert (Grădina Populară).

De-a lungul existenței sale, parcul a cunoscut numeroase tentative de amenajare. Astfel, în anul 1865, Asociația Parcului s-a ocupat de organizarea aleilor, săparea lacului și construirea pavilionului de muzică. 6 ani mai târziu, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc, ulterior construind un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

Începând cu anul 1874, o nouă construcție înfrumusețează parcul: Teatrul de Vară. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Henrik Zimmermann, în prezent constituind sediul Teatrului Maghiar de Stat. 20 de ani mai târziu, noi atracții sunt ridicate după proiecțiile arhitectului clujean Lajos Pákey: chioșcul și pavilionul de patinaj.

După anul 1989, parcul își schimbă denumirea, fiind cunoscut ca Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Parcul Central în prezent

Parcul vă dă întâlnire și cu statuile unor personalități celebre: Antonin Ciolan, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Sigismund Toduţă, toate acestea fiind ridicate după 1960.

Începând cu anul 2011, odată cu mandatul primarului Sorin Apostu, parcul suferă o mulțime de modificări, aleile fiind betonate și o mulțime de copaci distruși, aceeastă acțiune stârnind numeroase proteste și nemulțumiri.

În prezent zona este ideală pentru petrecerea timpului în aer liber. Alături de familie, te poți bucura de peisajul mirific disponibil chiar în centrul orașului. Plimbări relaxante, picnic la iarbă verde și o mulțime de jocuri, toate pot fi practicate în Parcul Central, departe de monotonia cotidiană.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut