Parcul Ion Voicu

Parcul Ion Voicu este actuala denumire a parcului Ioanid, fiind amplasat în sectorul 2 al Capitalei și însumând o suprafață totală de 10 000 mp.

Apariția și amenajarea parcului

Denumirea inițială a parcului provenea de la numele librarului și editorului George Ioanid. Acesta a cumpărat terenul pe care se află în prezent parcul, în anul 1856. Înainte de a achiziționa terenul, aici era una dintre numeroasele „grădini” din București, cunoscută sub numele de Grădina Breslea, menționată ca atare și în romanul „Ciocoii vechi și noi” a lui Nicolae Filimon.

Terenul mlăștinos, deținut de librarul Ioanid a fost secat în anul 1870. Proprietarul a hotărât transformarea acestuia într-un parc, plantând numeroși copaci în acest sens.

Imaginea actuală a parcului datează din anii 1909-1910 când Primăria Bucureștiului a demarat în zonă o serie de lucrări de urbanism, cunoscute sub denumirea de „lotizarea Ioanid”. În urma acestei acțiuni, a fost construit un cartier de vile dispuse în jurul actualului parc, fiecare locuință având o vedere directă la parc.

Amenajarea parcului a avut la bază împletirea stilului peisagistic englezesc cu cel franțuzesc. Elementul reprezentativ al parcului este foișorul amplasat pe una dintre părțile lacului. Acesta surprinde mai ales prin impozanța înălțimii. Pe lânga acesta, alte elemente de decor sunt reprezentate de o mică cascadă, grupuri de stânci care bordează lacul și un podeț.

De la Parcul Ioanid, la Parcul Ion Voicu

Noua denumire a parcului a fost atribuită în noiembrie 2003. În această perioadă, președintele de la acea vreme, Ion Iliescu, și premierul Adrian Nastase au dezvelit statuia celebrului violonist Ion Voicu, tatăl omului politic Mădălin Voicu. Bustul, realizat de talentatul sculptor, Ion Irimescu, a fost amplasat în Parcul Ioanid, situat în fața casei în care a trăit violonistul. Cu această ocazie, numele parcului a devenit Parcul Ion Voicu.

Deși are o dimensiune relativ mică, Parcul Ion Voicu surprinde vizitatorii prin priveliștea oferită. Potrivit pentru plimbări, relaxare sau jocuri, acesta ne pune la dispoziție o atmosferă discretă și familiară de care putem să ne bucurăm cum știm noi mai bine.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut