Parcul Izvor

Parcul Izvor din București este amplasat pe malul drept al Dâmboviței, în apropierea Palatului Parlamentului.

Apariția Parcului Izvor

Parcul se situează pe vechiul deal Mihai Vodă, pe care se afla Mănăstirea Mihai Vodă, înainte de 1984-1985. Prin planul de modernizare a Bucureștiului, survenit la acea vreme, dealul a fost nivelat și chiliile demolate. Deși inițial acest spațiu fusese alocat construirii unei mari săli de conferințe și recepții, după Revoluția Română din 1989, proiectul a fost anulat, terenul rămănând nefolosit. În anii ’90 Primăria a amenajat câteva alei asfaltate, a plantat arbori și a numit spațiul Parcul Izvor.

Evoluția Parcului Izvor

Odată amenajat, nu înseamnă că acest spațiu verde a fost ferit complet de acțiunile ce puteau afecta caracteristicile și dezvoltarea sa. Desfășurarea unor evenimente în zona Izvor, în anii 2008-2009, a cauzat în rânduri repetate tăierea a numeroși copaci. Acest lucru a atras nemulțumirea organizațiilor ecologiste, motiv pentru care „răufăcătorii” au fost „pedepsiți” prin plantarea altor copaci în spațiile afectate.

Anul 2010 a fost unul prielnic pentru această zonă. Primăria Municipiului București a îmbogățit parcul cu un loc de joacă pentru copii. Acesta are o suprafață de 2 400 mp, în interiorul său aflându-se un castel în miniatură, numit „Palatul Parlamentului”.

Anul 2011 este de asemenea fructuos. Peste 200 de voluntari desfășoară acțiuni de plantare a peste 320 de arbori (mesteceni, castani, stejari, paltini, magnolii, sălcii etc.), pentru a marca, simbolic, Anul Internațional al Voluntariatului.

Pe 24 mai 2012, de Ziua Europeană a Parcurilor, a fost inaugurată în Parcul Izvor aleea Václav Havel. Acest proiect a fost realizat din inițiativa ambasadorului Republicii Cehe la București, Jiří Šitler, care a donat în acest scop 40 de tei, simbolul național al poporului ceh.

Parcul Izvor în prezent

În prezent, suprafața parcului însumează 17 hectare, iar cele 4 alei principale reprezintă 3,2 kilometri. Zona reprezintă o oază de liniște și de verdeață în mijlocul atâtor instituții publice care se ridică impunătoare. Zilnic, parcul este populat de copii, iubitorii de plimbări și de sport sau pasionații de animale. Fiecare persoană își găsește liniștea și motivarea de care are nevoie cu o simplă plimbare pe aceste alei parcă desprinse din povești.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut