Parcul Kiseleff

Amplasat de o parte și de alta a șoselei Kiseleff, parcul Kiseleff este înscris în triunghiul format de bulevardul Ion Mihalache, bulevardul Aviatorilor și strada Ion Mincu, având o suprafață de 31 690 mp.

Parcul Kiseleff: Ieri și azi

Amenajarea parcului este succesivă construirii șoselei Kiseleff din pădurea aflată în această zonă a Capitalei, având loc după anul 1832. Finalizarea parcului se datorează lui Gheorghe Bibescu și fratelui acestuia, urmașul la tron, Barbu Știrbei, însă planurile de proiectare ale acestui parc au fost realizate de arhitectul Wilhelm Mayer, același peisagist care a constribuit și la amenajarea parcului Cișmigiu.

Privind obiectivele turistice, Parcul Kiseleff găzduiește numeroase statui și monumente istorice semnificative, ridicate de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și diverse sculpturi care întruchipează busturile unor oameni de cultură: Nicolae Leonard, Ovidiu, Barbu Ștefănescu Delavrancea. Pe soclul pe care trona statuia Regelui Ferdinand a fost amplasat, în 2001, statuia poetului și astronomului iranian Hakim Omar Khayyam. Aceasta a fost amplasată cu sprijinul ambasadei Iranului, în urma vizitei unei oficialități din această țară. În interiorul parcului există și un complex de statui format din 4 piese, operă semnată de sculptorul George Apostu.

Începând cu 27 aprilie 2000, în cadrul parcului a fost amplasat un nou monument, Monumentul Infanteriei române. Monumentul construit în bronz, în turnătoria proprie, de sculptorul Ioan Bolborea,a luat locul unui monument al infanteristului, din perioada interbelică, ce a fost dărâmat de Antonescu la presiunile lui Hitler.

Parcul Kiseleff: monument istoric

Parcul este înscris în Lista monumentelor istorice din București, sector 1 cu cod LMI B-II-a-B-18982.

Cu o bogată încărcătură istorică, exprimată prin prezența monumentelor istorice existente, Kiseleff este un parc, o zonă verde care îți permite să evadezi câteva momente din agitația cotidiană.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut