Parcul Tineretului

Parcul Tineretului se întinde pe o suprafață de aproximativ 200 ha fiind considerat în prezent cel mai mare parc din București. Acesta este situat în sectorul 4, la mică distanță înspre sud de Piața Unirii, centrul orașului. Din acest punct, accesul direct este asigurat de Bulevardul Dimitrie Cantemir.

De la începuturi…

Încă din faza de proiecție, parcul a avut un scop bine stabilit, acela de recreere a populației. Încă din stadiul incipient, proiectantul parcului, arhitectul Valentin Donose, a urmărit realizarea unei zone întinse și bogate în verdeață, în care populația din partea sudică a orașului să se poată relaxa prin numeroasele activități desfășurate în zonele verzi.

Zona în care este amplasat parcul era cunoscută în trecut sub denumirea de „Valea Plângerii”. În anul 1940, Valea Plângerii a fost concesionată prin contract Uzinelor Comunale București, pentru a fi groapă de gunoi pentru următorii 25 de ani, urmând ca, ulterior, să fie transformată în parc.

Lucrările de amenajare a parcului s-au întins pe o perioadă de 9 ani, fiind încheiate în 1974. Lucrările de bază au durat doar 8 luni, fiind realizate prin munca patriotică prestată de tinerii de la acea vreme. Diferențele mari de nivel (până la 16 m) au necesitat o modelare a terenului care să poată evidenția oglinda lacului Tineretului, întins pe 13 hectare. În anii `80, parcul a fost extins către est, odată cu construcția Palatului Pionierilor și Șoimilor Patriei, cunoscut astăzi ca Palatul Național al Copiilor.

… până în Prezent

Parcul Tineretului, un spațiu predominant plantat, se distinge, în prezent, ca fiind singurul pol verde al sudului Capitalei, având uriașul rol de a deservi numeroasa populație de circa 8 000 locuitori în ariile adiacente.

Parcul face față cu brio acestei funcții, beneficiind de numeroase mijloace de recreere și relaxare, potrivite pentru toate vârstele și gusturile. Cei mici se vor bucura de marile suprafețe de joacă, în timp ce tu te poți odihni în locurile special amenajate. Pentru o priveliște de poveste, parcul beneficiază și de un debarcader cu dane pentru bărci cu rame.

Zona joacă un rol important și în găzduirea variatelor specii de păsări rare. În timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, parcul devine „casa” impresionantelor vietăți.

Indiferent de nevoile tale, relaxare, recreere, dorința de a petrece timp liber cu copilul tău, toate pot fi satisfăcute în același loc. Astfel, parcul poate fi și o adevărată oază de liniște atunci când dorești să evadezi din agitația urbană sau se poate transforma ușor într-un spațiu în care să începi să creezi amintiri ale familiei tale.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut