Parcul Venus

Parcul Venus se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare, fiind situat pe malul stâng al Dâmboviței, între Strada Știrbei Vodă, Calea Plevnei și Opera Română.

O scurtă istorie

Terenul actualului parc a trecut prin numeroase modificări de-a lungul timpului. În secolul al XIX-lea, fiind traversat de vechea albie a râului Dâmbovița, acesta aparținea moșiei unei văduve bogate, Marghioala Procopie Canusis, al cărei tată era grec. Mai mult, documentele vremii atestă că, pe la 1830, aici se afla renumita grădină a lui Procopie, transformată mai târziu în Grădina Procopoaiei.

Parcul nu poartă dintotdeauna numele roman al zeiței frumuseții, „Venus” fiind un nume adoptat recent, mai exact în anul 2012, după costisitoare lucrări de amenajare. Până atunci, acesta purta denumirea de „Parcul Operei”. În prezent, cel din urmă este constituit doar din peluza dintre Statuia lui George Enescu din București și intrarea în Opera Română, cu cele două alei de acces.

Originile denumirii parcului

Deși mitologia greacă ne duce cu gândul la zeița frumuseții, iubirii și fertilității, denumirea „Venus” a fost adoptată în numele uneia dintre cele mai valoroase echipe de fotbal din perioada interbelică, Venus București, al cărei stadion, inaugurat în 1928, se afla pe terenul actualului parc, chiar lângă locul unde avea să se construiască Opera. Arena „Venus”a fost demolată în 1953, anul în care a început ridicarea clădirii Operei Române. Terenul rămas liber a fost dedicat construirii complexului TCB (Tenis Club București) care la rândul lui a fost demolat la sfârșitul anilor ’80.

Parcul Venus: timp liber,  timp frumos

După tumultoase și diverse transformări, astăzi, în parcul Venus, ne putem bucura de un spațiu verde, în care putem petrece momente minunate alături de picii noștri. Sub cerul liber, atribuim chipuri norilor, putem număra stelele și îi putem învăța pe cei mici ce înseamnă adevărata frumusețe și iubire, așa cum și numele parcului ne îmbie să o facem.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut