Parcul Copou

Amplasat în Iași, pe dealul Copoului, Parcul Copou este cel mai veche din acest oraș, fiind amenajat încă din prima parte a secolului al XIX-lea.

Lucrările care au transformat acest parc în grădină publică au început în anul 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza.

Amplasat într-o zonă împădurită, Copoul era cunoscut inițial sub denumirea de „Podul Verde” datorită traversării unori vii, grădini și livezi, străpunse uneori de acoperișul unui conac boieresc. Vechea „uliță aristocratică a copoului” s-a transformat în actualul cartier Copou, situat pe dealul cu același nume.

De ce să vizitezi Parcul Copou

Atracțiile turistice ale acestui parc sunt variate și numeroase. Teiul lui Eminescu este una dintre acestea, având o vechime de circa 500 de ani. Denumirea sa provine de la faptul că marele poet a fost surprins de multe ori la umbra acestui copac, alături de Veronica Micle sau de bunul său prieten, Ion Creangă. Pe lângă acest bătrân arbore, în parc există și un muzeu dedicat poetului Mihai Eminescu.

În centrul parcului puteți admira și „Obeliscul cu lei”, numit inițial „Monumentul Legilor Constituționale”. Acesta a fost construit după planurile lui Gheorghe Asachi în memoria generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova.

O plimbare pe aleea principală a parcului te va purta printre busturile unor mari personalități ale culturii române.

Pe lângă aceste atracții permanente, în cadrul parcului poți participa și la diverse evenimente desfășurate anual precum târgul naţional de ceramică „Cucuteni”, care adună meşteri olari din toată ţara.

Un Comentariu

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut