Top 10 declanșatori comuni ai alergiilor

O alergie se petrece atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță care nu provoacă o reacție la majoritatea oamenilor. Funcția sistemului imunitar este de a găsi substanțe străine, cum ar fi viruși și bacterii, și a scăpa de ele. La persoanele cu alergii, sistemul imunitar identifică în mod eronat un element inofensiv precum polenul sau unele alimente, ca un intrus periculos și începe să producă substanțe chimice pentru a lupta împotriva acestuia. Aceasta, la rândul său, provoacă simptomele unei reacții alergice. În cele ce urmează, vom descoperi declanșatori comuni ai alergiilor!

Top 10 declanșatori comuni ai alergiilor

  1. Polenul – provine din plante precum ierburi, copaci și buruieni și poate provoca febra fânului sau alergii sezoniere. S-ar putea să strănutați și să aveți un nas înfundat sau, dimpotrivă, să vă curgă; ochi înlăcrimați și mâncărimi ai acestora. Pentru a preveni simptomele, rămâneți în casă, cu ferestrele închise, în zilele cu vânt, când cantitatea de polen este mai mare.
  2. Scuamele de animale – îți iubești animalul de companie, dar, dacă ești alergic, reacționezi la proteinele din salivă sau la glandele sebacee ale pielii. S-ar putea să dureze 2 ani pentru ca alergia să se declanșeze. Din fericire, puteți conviețui în continuare cu prietenul necuvântător. Asigurați-vă că dormitorul este o zonă în care animalul de companie nu are acces, optați pentru pardoseli simple, fără covoare deasupra. Acestea sunt mult mai ușor de curățat.
  3. Acarienii – aceștia trăiesc în lenjeriile de pat, saltele, tapițerie, covoare și perdele. Se hrănesc cu celule de piele moarte de la oameni și animale de companie, precum și cu polen, bacterii și ciuperci. Se dezvoltă în umiditate ridicată. Pentru a reduce problemele, folosiți pernele hipoalergenice, îmbrăcați saltelele și pernele și spălați săptămânal lenjeria în apă fierbinte. Nu păstrați în casă obiecte de colectare a prafului, cum ar fi animalele împăiate, draperii sau covor.
  4. Înțepăturile de insecte – acestea pot provoca umflături și înroșire care pot dura o săptămână sau chiar mai mult. S-ar putea să aveți o stare de oboseală, să vă fie rău la stomac sau să aveți o febră scăzută. În cazuri rare, mușcăturile de insecte declanșează o reacție numită anafilaxie, care poate pune viața în pericol.
  5. Mucegaiul – este nevoie de un mediu umed ca acesta să se dezvolte. Atunci când respirați în sporii de mucegai, se poate declanșa o reacție alergică. Pentru a evita formarea mucegaiului, este recomandat să aerisiți constant zonele umede ale casei.
  6. Alimentele – lapte, crustacee, ouă și nuci sunt printre cele mai comune alimente care cauzează alergii. Altele pot fi grâu, soia sau pește. În câteva minute după ce ați mâncat ceva la care sunteți alergic, ați putea avea probleme cu respirația și să aveți urticarie, vărsături, diaree și umflături în jurul gurii. Dacă reacțiile manifestate sunt severe, cereți ajutor medical.
  7. Latexul – Găsit în mănuși de unică folosință, prezervative și dispozitive medicale, latexul poate declanșa o reacție alergică, simptomele variind de la mâncărime și piele roșie până la anafilaxie cu probleme de respirație. De asemenea, simptomele pot include erupții cutanate sau urticarie, iritație oculară, nas înfundat sau cu mâncărimi, strănut și respirație șuierătoare.
  8. Medicamentele – penicilina, aspirina sau alte medicamente pot provoca urticarie, mâncărimi ale ochilor, umflături la nivelul feței, gurii și gâtului. Dacă sunteți alergic la un medicament, este mai bine să nu îl luați. Medicul vă poate recomanda alți înlocuitori pentru aceștia.
  9. Gândacii de bucătărie – declanșatorul pare a fi o proteină care se găsește în excrementele lor. Este destul de greu să scapi de prezența gândacilor, mai ales când locuiești într-un climat cald și într-un bloc de apartamente unde se pot plimba cu nonșalanță de la un vecin la altul. Veniți-le de hac cu soluții de ucis gândacii și păstrați bucătăria curată. Reparați fisurile din podele, pereți pentru a-i ține departe de casă.
  10. Parfumul – spre exemplu: diverse produse parfumate cum ar fi cosmeticele, detergentul de rufe sau lumânările parfumate. Mirosurile și parfumurile din astfel de produse sunt de obicei produse chimice sintetice care nu stimulează producția de anticorpi de către sistemul imunitar. Prin urmare, nu sunt alergeni, ci iritanți care pot provoca simptome asemănătoare alergiilor. O reacție la un parfum poate provoca o serie de simptome, cum ar fi strănutul, curgerea nasului, ochii apoși, durerile de cap, incapacitatea de concentrare, amețelile, dificultățile de respirație, respirația șuierătoare, mâncărimi ale pielii, urticaria și alte erupții cutanate.

Cea mai bună metodă de a evita aparția unor reacții alergice, este să evitați contactul cu declanșatorii alergiilor. Odată ce ați observat diverse simptome ale reacțiilor alergice, este recomandat să desfășurați unele teste pentru a ști cu precizie ce vă provoacă aceste alergii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut