Top 7 frici comune ale copiilor mici

Copiii mici experimentează numeroase temeri, iar pentru părinți poate fi destul de dificil să îi reasigure pe aceștia cu privire la siguranța lor.

În cele ce urmează vom descoperi care sunt cele mai frecvente frici ale copiilor mici și ce putem face, în calitate de părinți, pentru a-i ajuta pe prichindeii noștri să-și gestioneze propriile temeri.

  1. Teama de întuneric

Atunci când copilul se află în beznă totală, acesta se simte neprotejat, deoarece nu poate să distingă ce se află în jurul lui.

Cum poți interveni: majoritatea copiilor se tem de întuneric la un anumit nivel – este o frică foarte comună de necunoscut. Pentru a combate această teamă, este important să învățați copilul cum să manevreze luminile din casă și chiar să plasați o veioză în camera sa. Este recomandat să permiteți copilului să aibă controlul asupra intensității luminii din camera sa, atunci când acesta merge la culcare. De asemenea, este important să îl ajuți pe copil să descopere părțile frumoase ale întunericului. Spre exemplu, faceți o plimbare pe-ntuneric și discutați despre toate lucrurile interesante pe care le poți vedea noaptea: luna, stelele, etc…

  1. Frica de monștri

Când sunt mici, copiii ar putea crede, spre exemplu, că cineva este ascuns sub patul lor, așteptând să le facă rău.

Pentru a-i liniști cu privire la acest lucru, puteți acționa în următorul mod: chiar dacă știm că monștrii nu există, o astfel de validare verbală nu va fi suficientă pentru copilul tău, întrucât, în general, copiii au o imaginație nemărginită. Astfel, poți mai degrabă să iei în serios preocupările copilului și să-l ajuți pe acesta să împiedice vizitele monstrului. Spre exemplu, după ce ați verificat împreună toate colțurile camerei, în dulap și sub pat, poți monta pe ușă o plăcuță cu următorul mesaj: Interzis Monștrilor. De asemenea, poți pune puțină apă într-un pulverizator, explicând copilului că dacă dă cu acel spray în cameră, monștrii nu vor mai apărea întreaga noapte pentru că sunt alergici la acesta.

  1. Frica de vreme

Imaginați-vă una dintre acele zile urâte, în care plouă torențial, tună și fulgeră regulat, iar copacii parcă se-ndoaie. O astfel de imagine îl sperie pe orice copil, acesta dorind să aibă alături părinții pentru a-l proteja.

Un mod în care poți interveni, este să-l ajuți pe copil să înțeleagă vremea. Spre exemplu, ieșiti afară în diferite condiții meteorologice, pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă ce-nseamnă ploaia, vântul, etc. Sau poți realiza o diagramă meteorologică, astfel încât copilul să știe anticipat la ce vreme să se aștepte în fiecare zi.

  1. Teama de coșmaruri

De nenumărate ori, copiilor le e teamă să doarmă singuri pentru că au coșmaruri.

Ce e de făcut: visele urâte și coșmarurile simbolizează lupta copiilor mici de a distinge realitatea de imaginație.  De asemenea, este bine de luat în calcul că un copil s-ar putea să nu verbalizeze existența unui coșmar, însă acest lucru să se observe în comportamentul său: trezirea frecventă din somn, țipete sau plânsete, povești incoerente despre lucruri pe care le-a văzut, sau afirmarea că îi este frică să meargă să doarmă.

În astfel de situații, liniștiți-vă copiii oferindu-le obiectele preferate să le aibă alături, și asigurați-i că veți fi mereu lângă ei, gata să îi ajutați.

  1. Teama de separare

Atunci când pleci, copilul se simte nesigur: nu înelege motivele tale și se teme că nu te mai întorci niciodată.

Iată câteva Moduri prin care poți ameliora teama și anxietatea de separare a copilului.

  1. Teama de băi și toalete

Zgomotele care se aud când tragi apa, și vasul de toaletă extrem de mare îi sperie pe copii. „Decât să cad acolo, mai bine nu fac pipi”, gândesc mulți dintre aceștia.

Cum poți interveni: arată-i copilului cum funcționează lucrurile și care este cauza zgomotelor, după care încurajează-l să practice. De asemenea, poți găsi o cale sigură prin care copilul să utlizeze toaleta. De exemplu, așezarea unei trepte la care copilul să ajungă cu picioarele, atunci când se așează pe vasul toaletei.

  1. Frica de doctori și dentiști

Teama de medici este frecventă printre copiii mici. Cel mai probabil, unui copil nu îi plac doctorii pentru că aceștia fac injecții și iau sânge, lucruri care dor.

Pentru a elimina sau măcar minimiza teama de doctori, puteți să le explicați copiilor anticipat procedurile la care vor fi supuși. De asemenea, în sala de așteptare, puteți citi povești amuzante sau cânta cântecele vesele, pentru a scădea gradul de anxietate. Și o mică recompensă este recomandată pentru cooperarea copilului cu aceste proceduri medicale. La final, felicită copilul pentru curajul și bărbăția de care a dat dovadă.

La această vârstă fragedă, toți copiii se confruntă cu diferite frici. Important este să descoperiți care sunt acestea și să-i ajutați să le gestioneze chiar și de unii singuri.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut