10 trucuri pentru a îngriji (corect) buricul bebelușului

Bebe iese din maternitate? Este timpul să vă gândiți la primele îngrijiri pe care i le veți da acestuia, mai cu seamă, privind buricul său. Iată 10 sfaturi care vă vor ajuta să treceți cu bine peste această etapă.

Cordonul ombilical va cădea între 5 și 10 zile după naștere, dar cicatrizarea acestuia se va face abia după 15 zile. Până la momentul căderii buricului, este necesară curățarea zilnică a acestuia și menținerea lui uscată pentru a preveni apariția unei infecții.

  1. Aveți grijă să fiți bine echipat atunci când vă ocupați de curățarea buricului

Îngrijirea buricului este o sarcină minuțioasă, care trebuie realizată cu materiale precise. Înainte de a vă apuca de această sarcină, aveți grijă să aveți la îndemână: comprese sterile, un antiseptic pe bază de clorhexidină, un produs pentru uscare (de tipul eozinei). Adresați-vă pediatrului vostru sau moașei cu care ați născut dacă nu aveți la dispoziție aceste produse necesare îngrijirii buricului nou-născutului.

  1. Maximizarea produselor

Anumite produse își pierd din eficacitate atunci când sunt lăsate deschise o perioadă îndelungată. Pe cât posibil, alegeți produse cu dozajul de unică folosință.

  1. Asigurarea confortului bebelușului

Temperatura corporală a bebelușilor scade foarte repede. Este foarte important ca spațiul în care se află să fie bine încălzit atunci când vă ocupați de îngrijirea buricului acestuia. În paralel, vă puteți ajuta de o muzică în surdină și îi puteți vorbi pentru a-l liniști.

  1. Îngrijirea cu „grijă” a bebelușului

După băița bebelușului, umeziți o compresă sterilă cu soluție antiseptică și dezinfectați baza cordonului ombilical, tamponând ușor dedesubtul acestuia, sau vă puteți ajuta de un bețișor de ureche. Uscați apoi cu ajutorul unei alte comprese. Totul trebuie să fie perfect curat și uscat. Apoi, lăsați să curgă câteva picături de eozină și lăsați-l să se usuce în aer liber.

  1. Pregătiți-vă urechile pentru plâns

Pentru ca procedura de curățare a buricului să nu fie dureroasă pentru nou-născut (acesta nu are terminații nervoase în acest loc), cel mai probabil va începe să plângă pentru a-și arăta nemulțumirea. Calmați-vă, este vorba de o simplă reacție a acestuia la temperatura rece a produselor folosite. Dacă bebelușul plânge, îl puteți alina cu ajutorul cuvintelor și al mângâierilor.

  1. Atenție la micile accidente

Este important să evităm ca bebelușul să facă pipi, iar urina să îi atingă buricul. Dacă aveți un băiețel, poziționați-i pubisul în jos atunci când îi îngrijiți buricul.

  1. Atenție la pampers

Odată ce igiena buricului este gata, pliați partea din sus a pampersului astfel încât acesta să nu îi atingă buricul (sau puteți utiliza pamperși special creați pentru așa ceva). Aflat în aer liber, ombilicul se va usca mai repede decât dacă îl lăsați acoperit cu o compresă sterilă.

  1. Fiți consecvenți

Îngrijirea buricului trebuie realizată de 2 ori pe zi și de fiecare dată pampersul trebuie să fie pliat până sub acesta.

  1. Evitați riscul de infecție

Dacă observați scurgeri, roșeață, sângerări sau chiar miros ciudat în timpul curățării buricului, adresați-vă imediat pediatrului! Este posibil ca micuțul vostru să sufere de omfalită.

  1. Îngrijiți buricul chiar și după căderea lui

Asigurați-vă că vă îngrijiți de curățarea buricului timp de 7 zile după căderea acestuia și verificați să nu existe nici un fel de anomalie. Se poate întâmpla ca buricul să nu cadă chiar și după 10 zile. Continuați să îl curățați și nu uitați să vă informați pediatrul.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut