11 probleme pe care le poți detecta după aspectul unghiilor

De obicei, atenția pe care o acordăm unghiilor se referă mai mult la forma și lungimea acestora sau la ce culoare nouă pentru ojă să folosim. Totuși, unghiile sunt o parte fascinantă a corpului nostru, iar aspectul natural al acestora ne poate preveni despre diferite probleme de sănătate.

Structură Unghie

Structură Unghie

Iată 11 mesaje pe care aspectul unghiilor ni-l pot transmite

 1. Unghii albe

De obicei, unghiile au o parte albă la vârf, însă dacă întreaga unghie ajunge să fie albă cu excepția unei benzi înguste în partea de sus, atunci ar putea fi un semn de boală hepatică, insuficiență renală, diabet sau insuficiență cardiacă congestivă, potrivit Clinicii Mayo.

 1. Unghii galbene

Sindromul unghiilor galbene se întâmplă atunci când unghiile se îngroașă și se decolorează. Acesta poate fi un semn al bronșitei cronice, dar poate fi, de asemenea, asociat cu umflarea mâinilor, potrivit Clinicii Mayo.

 1. Exfolierea unghiilor

Nu este un semn prea îngrijorător. Dacă unghiile se exfoliază, probabil că au fost expuse în exces la umiditate sau au fost acoperite pentru o perioadă prea lungă cu ojă, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland.

 1. Dungi roșii pe unghii

Diverse infecții din valvele inimii pot determina apariția unor urme roșii pe patul unghiei, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland.

 1. Unghii plesnite sau crăpate

Dacă unghiile sunt foarte fragile sau plesnesc continuu, acest lucru ar putea fi un semn al bolii tiroidiene sau al psoriazisului, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland.

Unghii clubbing

Unghii clubbing

 1. Unghii în sticlă de ceas sau clubbing (formă de bulb a unghiei)

Problemele pulmonare, cancerul, infecțiile sau afecțiunile care afectează cantitatea de oxigen pe care o primiți în inimă pot crea unghii de tip clubbing.

 1. Unghii albastre

În cazul în care unghia în sine este albastră (nu mâna cu totul), s-ar putea ca organismul să-ți șoptească faptul că nu primește suficient oxigen. De asemenea, ar putea fi un semn că în corp există anumite otrăvuri.

 1. Denivelări pe unghii

Depinde de direcția acestora. Mulți oameni au denivelări pe verticală, iar acestea devin din ce în ce mai pronunțate, odată cu înaintarea în vârstă. Acest tip de denivelări ar putea fi considerate niște „riduri” ale unghiilor.

Ocazional, aceste denivelări pe verticală indică lipsa vitaminelor sau a unei nutriții sănătoase, însă cel mai adesea ele nu sunt îngrijorătoare.

În schimb, denivelările pe orizontală pot fi îngrijorătoare, acestea fiind descrise la următorul punct!

 1. Indentațiile unghiilor (denivelări pe orizontală)

Indentațiile sunt cauzate de o creștere întreruptă care se poate întâmpla din mai multe motive. Bolile, cum ar fi diabetul sau cele cu febră mare, pot crea aceste denivelări. La fel și leziuni grave sau deficiențe de zinc, potrivit Clinicii Mayo.

 1. Linii închise la culoare sub unghie

Astfel de linii care apar sub unghii, nu sunt un semn bun. Dacă observați că acestea sunt constante, consultați medicul, întrucât ar putea fi un semn de melanom agresiv, potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland.

 1. Pete albe pe unghii (leuconichie)

Petele albe de pe unghii NU sunt consecința unei lipse de calciu, așa cum tindem să credem. De fapt, principala cauză a apariției acestora poate fi deficiența de zinc. Atunci când matricea unghiei este perforată, aceasta începe să fie acoperită de pete albe. Deficiența de vitaminele B6, A sau fier pot cauza de asemenea aceste pete albe. În urma unor astfel de deficiențe, este posibil ca unghiile să devină fragile și casante. Drept consecință, ele vor fi mai vulnerabile leziunilor care lasă urme.

Totodată petele albe pot fi cauzate și de inflamarea și deteriorarea matricei unghiilor, care are loc prin lezarea unghiei în diverse moduri (roaderea unghiilor, lovirea mesei cu unghiile, tăierea excesivă a unghiilor, etc.).

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut