3 lucruri comune, care pot afecta căsnicia

Dragoste, căsătorie, familie… sunt 3 lucruri comune și aparent simple pe care orice femeie și le dorește în viața sa. Cine nu vrea să îl întâlnească pe Făt-frumos (pe cal alb, dacă se poate), să se îndrăgosteasă până-n vârful urechilor și, împreună cu acesta, să întemeieze o familie și să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți? E basmul în care orice femeie dorește să fie eroina principală, cu mici ajustări, pe ici, pe colo.

Totuși, potrivit cercetărilor realizate de Institute of Family Studies, avem așteptări greșite de la o căsnicie, când vine vorba de următoarele 3 direcții:

  1. Autocunoașterea

Când vine vorba de descoperirea de sine, partenerul de cuplu ar trebui să fie acolo ca să te ajute și ca să te sprijine, nu ca să construiască în totalitate modul tău de a fi. Este necinstit să depindem complet de partener, din acest punct de vedere, și să așteptăm să ne spună el/ea cine suntem de fapt.

Rapoartele studiului menționat dezvăluie că „se așteaptă ca el/ea să ne sculpteze în moduri care dăunează sinelui nostru autentic.” Una e să existe iubire, să ne sprijinim și să ne ajutăm reciproc și alta înseamnă așteptările anterior menționate.

Este important ca fiecare dintre parteneri să-și descopere potențialul maxim, însă nu împins de la spate de către celălalt, ci cu sprijin și suport din partea sa.

Ce mai înțeleg eu e că nu trebuie să ne fie teamă să petrecem timp separat de partener. Asta reprezintă cea mai bună modalitate să facem ceea ce ne place, indepedent de preferințele partenerului, să ne regăsim și să ne șlefuim. În plus, o părticică rămasă nedescoperită, întotdeauna va fi o sursă de interes pentru persoana iubită.

  1. Timpul

Adesea avem așteptări prea mari de la propriul partener, fără să petrecem cât timp ar trebui cu acesta. Când avem așteptări ridicate de la o relație de căsnicie, este important să ne analizăm și propriul comportament, să fim siguri că și noi investim pe picior de egalitate cu partenerul, pentru a menține calitatea relației.

Studiul menționat a analizat cum a evoluat implicarea persoanelor într-o căsnicie, de-a lungul timpului. Astfel, în 1975, cuplurile americane fără copii au petrecut 35 de ore pe săptămână unul în compania celuilalt, iar cei cu copii au petrecut 13 ore pe săptămână. În anul 2003, cuplurile fără copii au petrecut doar 26 de ore împreună pe săptămână, în timp ce aceia cu copii au petrecut împreună doar 9 ore pe săptămână. E o scădere dramatică.

Fie că e vorba de copii, muncă sau hobby-uri, petrecem din ce în ce mai puțin timp cu proprii parteneri, astfel că ar fi bine să nu mai căutăm scuze și să ne-ngrijim de relația de cuplu, dacă ne dorim ca aceasta să funcționeze. La urma urmei, baza unui parenting de calitate este o relație de cuplu sănătoasă și solidă.

  1. Angajamentul

Este o problemă cu care se întâlnesc cele mai multe dintre cupluri. Nu suntem dispuși să ne mai implicăm complet într-o relație. Concubinajul ni se pare mult mai la-ndemână și pare o idee destul de smart. Ce rost are să ne mai batem capul cu o nuntă? Și ce valoare are o bucățică de hârtie? Tot așa ne iubim și tot așa de bine ne înțelegem… Dar oare această idee nu limitează gradul de angajament pe care-l avem față de partener? Voi ce credeți?

În acest sens, studiul menționat susține că „rata căsătoriei atinge minimele istorice, iar conviețuirea nu prezintă semne că ar deveni un înlocuitor funcțional al căsătoriei.”

Potrivit specialiștilor, faptul că alegem să nu ne implicăm complet într-o relație – prin căsătorie – lasă loc de îndoieli și lipsă de încredere.

Deci, cum să facem ca aceste 3 aspecte să nu ne afecteze căsnicia? Aparent, e simplu: nu renunțăm la autocunoaștere (nu așteptăm ca preferințele partenerului să ne definească și pe noi, uitând cine suntem de fapt), nu neglijăm timpul petrecut cu partenerul (în calitate de cuplu, nu de părinți) și ne implicăm total, asumându-ne responsabilitatea de a face tot ce putem să menținem solidă relația. Cu acte sau fără… rămâne la latitudinea voastră!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut